Her er den mistenkelige kofferten

Her er den mistenkelige kofferten.

Her er den mistenkelige kofferten. Foto:

Av og
Artikkelen er over 5 år gammel

Innsatsleder Arne Næss forteller til Moss Avis at «bomben» mest sannsynlig er plassert ut av flyplassen selv. Lørdag morgen kan ikke politiet si mer om teorien.

DEL

Moss Avis har fått se kofferten som inneholdt det politiet trodde var en bombe og som ble meldt ifra til politiet i Østfold fredag kveld.

Innsatsleder Arne Næss sier at det kan være flyplassledelsen selv som har plassert den i kontorbygget sør for terminalen på Moss lufthavn Rygge.

– Vi heller mot den teorien at dette tilhører flyplassen som en del av et sikkerhetssystem. Men den skulle aldri vært på det kontoret, sier Næss. 

– Kofferten inneholdt det som ser ut som en bombe, men det var altså ikke det, presiserer han.

Politiets bombegruppe ble tilkalt til MLR og var på plass på lufthavnen klokken 21.30, hvorpå de sendte inn en robot for å sjekke ut innholdet i kofferten.

Vi skal gå gjennom passeringslister og få tak i videoovervåkning, som vi håper vil gi videre svar

Tidligere på kvelden uttalte operasjonsleder Tom Sandberg at koffertens innhold kunne se ut som en sprengladning.

Men like før klokken 23 fant bombegruppen ut at koffertens innhold ikke var farlig. Nå viser det seg altså at det kan være flyplassledelsen ved MLR som har lagt den ut selv som et ledd i sikkerhetssystemet deres, men at den aldri skulle ha ligget på det kontoret den ble funnet på.

Ved midnatt sendte operasjonsleder Terje Marstad ut en litt annen melding til norske medier:

- Situasjonen på Moss Lufthavn Rygge ble kl 2333 avklart. Det er IKKE sprengstoff i kofferten. Kofferten inneholdt diverse klær og reiseeffekter i tillegg til gjenstander som ved gjennomlysning kunne se ut som en bombe. Det var Politiets bombegruppe fra Oslo Politidistrikt som åpnet kofferten og fikk klarlagt innholdet. Politiet har foreløpig ingen formening om hvordan eller hvorfor kofferten havnet der den ble funnet. Politiet har opprettet en sak og har en klar intensjon om å komme til bunns i disse spørsmålene.

Bakgrunn: Politiet har skutt opp kofferten med vann

Ledelsen beklager

Moss Avis har gjentatte ganger forsøkt å få tak i ledelsen på Moss lufthavn Rygge uten å lykkes. Pål Tandberg, administrerende direktør ved lufthavnen, har derimot snakket med NRK Østfold hvor han beklager hendelsen.

– Hvis politiet konkluderer med at dette er en øvelsesbombe som ansatte ikke har håndtert etter rutinene, er dette beklagelig, og noe vi må se nærmere på, sier  Pål Tandberg til NRK.

– Varslingsrutinene fungerte heldigvis godt, og vi mener vi har gode rutiner, men her har det skjedd noe som ikke skulle har skjedd. Det er uheldig at det ble observert en koffert der den ikke skulle være, nå får vi bare se hva etterforskningen konkluderer med, sier Tandberg.

- Det vil etterforskningen si

Lørdag morgen er politiet i gang med å etterforske hva som skjedde på Moss lufthavn Rygge fredag kveld.

- Vi har gjort en del for å finne ut bevegelsene på flyplassen i forkant av funnet, sier Villy Meier, operasjonsleder i Østfold politidistrikt 08.30.

- Vi skal gå gjennom passeringslister og få tak i videoovervåkning, som vi håper vil gi videre svar, sier han.

Vi heller mot den teorien at dette tilhører flyplassen som en del av et sikkerhetssystem. Men den skulle aldri vært på det kontoret

Meier vil derimot ikke si noe mer om teorien politiet i går hadde om at ledelsen på flyplassen selv har plassert den mistenkelige kofferten i kontorbygget.

- Dette ønsker jeg ikke å si noe mer om, det er det altfor tidlig til. Det er etterforskningen som vil fortelle oss hva som egentlig har skjedd, sier han.

- Innsatsleder Næss fortalte om denne teorien til Moss Avis sent fredag kveld. Kan du bekrefte eller avkrefte teorien?

- Jeg kan ikke si at det ikke stemmer, men det er altfor tidlig å si noe om dette, sier han.

Les også: Passasjerer måtte hente koffertene på rullebanen

Vet du noe? Tips oss! Via mail til trine.urstad@moss-avis.no eller med kodeord MA TIPS til 2303.

Artikkeltags