Gå til sidens hovedinnhold

- Høsten i hagen må nytes

Artikkelen er over 6 år gammel

Vinteren har allerede antydet at den er på vei. Men det betyr ikke at hagesesongen er over. Tvert imot; kanskje det er nå det er på tide å starte?

Mens våren og sommeren betyr høysesong i hager og på balkonger, blir blomsterbed og kjøkkenhager i større grad overlatt til seg selv når høsten melder seg. Men det er få ting som er så vakkert som en frodig hage i full høstskrud, med utallige nyanser i rødt, grønt, gult og brunt, krydret med fargerike blomster.

I parken Havlyst på Ramme Gaard er høstsyslene godt igang. I Hvitsten ligger den unike Havlystparken badet i høstfarger.

Gigantiske squash og gresskar står som stillebener og vitner om en god sommer. I kjøkkenhagen blomstrer salatplanter og artisjokker, og de slanke aspargesplantene har vokst seg høye.

Det sildrer i bekker og fontener, og blomstrende Cosmos og Lavendel står vakkert mot høstfargede trær og busker. Gartnerteamet er i full aktivitet med å gjøre parken klar for vinteren.

– Akkurat nå holder vi på å flette trær og klippe busker, forteller gartnermester Tommy Ahnby, som har jobbet på gården i 14 år.

Fletter trær

Sammen med sine kollegaer Susanna Sollerman, Malin Wedrén, Emte Berge og Slavek Czarniecki sørger han for at parken vedlikeholdes og utvikles. Fletting av trær er blant de mer spesielle syslene på gården, en arv de har videreført etter Ahnbys engelske forgjenger, Roger Green.

To ganger i året blir skuddene på kirsebærtrærne i alléen bundet inn, slik at grenene former runde baller.
– Vi begynner med dette allerede når trærne er små. Det blir spesielt vakkert når de blomstrer. Og til jul pleier vi å sette lys i dem, sier Susanna Sollerman.

Malin Wedrén fletter søylebøk.
– Vi starter nedenfra og opp, og fletter inn de nye kvistene i det gamle, forteller Wedrén, som må bruke både stige og lift i arbeidet. Resultatet er høye, tette, bladkledde søyler.

Setter ned tusenvis av løk

Snart skal 5-6000 løk i jorda, slik at blomsterprakten er klar til å sprette opp i vår. Tulipan og krokus kan settes helt frem til frosten kommer, mens påskeliljene er mer fintfølende, og bør settes i jorda litt tidligere. Knoller settes også nå på høsten.

– Dette er også en fin tid å sette hvitløk, forteller Wedrén.
Hvitløken deles i fedd, og settes 5-10 cm ned i jorda med rotenden ned. I første omgang svulmer den opp, så hvis man høster hvitløken tidlig i sesongen, får man de såkalte «kinesiske hvitløkene» uten fedd. Venter man litt lenger, vokser den mer og deler seg opp i nye fedd.

– Og det går også an å plukke noe av gresset og spise det. Men da forsvinner jo noe av næringen til løken, sier Sollerman.

Samler inn urter og frø

Urter som fortsatt er fine kan klippes nå og henges til tørk. Og hvorfor ikke sikre seg frø fra egen hage? Frøene kan tørkes og oppbevares svalt og tørt. Gjerne i små papirposer merket med sort og år, ifølge Wedrén.

I dag får man kjøpt busker og trær i potter gjennom hele sesongen, men fra gammelt av har det vært en selvfølge at man plantet sent på høsten, etter at bladene hadde falt av.

– Planlegger du å plante, og finner flerårige planter på salg, vil jeg absolutt anbefale at du gjør det nå, sier Ahnby.

Utplanting og vinterdvale

Det meste kan fint settes ut på denne tiden av året. Rosene skal plantes dypt, og podingspunktet skal være godt under jorda. Noe det er lett å glemme om høsten, er at de vintergrønne plantene trenger vann. Spesielt de som står inntil vegger og under tak.

Samtidig er det planter som må inn i varmen. På Ramme Gaard er Pelargonia og Dahlia satt i jordkjelleren, men de kan også stå i et mørkt kjellerrom eller en sval matbod gjennom vinteren.

Andre planter som palmer, sitrus- og oliventrær skal stå svalt og lyst. De blir satt i orangeriet. Druer er bundet opp i dekorative ranker flere steder i parken.
– Vi har blant annet tre baltiske sorter; Zilga, Sukribe og Spulga, sier Ahnby.

Disse er godt egnet for vårt klima og gir gode druer.

En periode på høsten skal man ikke beskjære trær, fordi knoppene drar inn næring fra bladene. Men når trærne nå mister bladene, kan de beskjæres. Spesielt er blødere som plomme og kirsebær gunstig å beskjære nå.

Lurt å planlegge

De mørkeste vintermånedene benyttes til å planlegge neste år og bestille frø. Allerede i midten av februar starter sesongen igjen for fullt, med såing av grønnsaker og sommerblomster i drivhuset.

Hagen har mange stauder, men hvert år setter de ut store mengder sommerblomster som løvemunn, blomkarse og blomstererter. Noen arrangementer er fast, andre steder er det mulig å eksperimentere.

Trender er ikke interessant, men det skal være romantisk og fargerikt. Sollerman understreker at man må tenke langsiktig når man planlegger en hage. Mange planter trenger tid og plass.

– Det er mange som er opptatt av å bli ferdig med en gang. Men man må være tålmodig, sier hun. Hvilke planter som passer hvor er avhengig av det lokale klimaet, som kan variere veldig fra sted til sted. En plante som stortrives på Jeløy, trenger ikke nødvendigvis å trives i Indre Østfold.

– Det er bra å lære seg litt, google og undersøke hvilke sorter som trives i hagene i nabolaget. Men ikke vær redd for å prøve ut nye ting, avslutter Ahnby.


Det er mange som er opptatt av å bli ferdig med en gang. Men man må være litt tåmodig.
Sunsanna Sollerman, gartner på Ramme Gaard

Ikke rydd for mye

Høsten er en fin tid å få ryddet opp i hagen. Våren er hektisk nok som den er. Jo mer tid man bruker på å rense og kante bed nå, desto mer tid har man til andre gjøremål til våren.
– Men folk har også en tendens til å rydde litt for mye, mener Wedrén.

Staudene samler næringen i roten når de visner, og kan gjerne ligge urørt i bedet til våren.
Det gjør ikke noe at det ligger litt løv på plenen om vinteren, men det bør ikke være et for tykt lag.

Går man over en siste gang med gressklipperen, blir løvet finfordelt og gir næring til plenen.
– Og rak gjerne sammen noen løvhauger hvor pinnsvinene kan søke ly. Men la løvhaugene ligge så lenge på våren at dyrene rekker å våkne opp og krype ut, sier Sollerman.

I hagen på Ramme er de opptatt av samspillet mellom dyr og planter, og gartnerne synes ikke at det skal være for striglet. Med mye vann i hagen, ligger forholdene godt til rette for frosker og vannsalamandere.

Gamle plankebiter kan være gode skjulesteder for nyttige innsekter, selv om de også lokker til seg uønskede snegler. Blomstrende mangfold gir gode forhold for humler og bier, og visne solsikker er rene matfatet for fuglene.