Høyre vil ha høyspentledningen i bakken før Nøkkeland skole åpner

 Høyre og Venstre vil ikke åpne Nøkkeland skole før høyspentledningen forbi skolen er gravd ned, slik bystyret tidligere har vedtatt. Men saken kommer opp på nytt i teknisk utvalg den 23. mars.

Høyre og Venstre vil ikke åpne Nøkkeland skole før høyspentledningen forbi skolen er gravd ned, slik bystyret tidligere har vedtatt. Men saken kommer opp på nytt i teknisk utvalg den 23. mars. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Moss Høyre vil ikke at Nøkkeland skole skal åpne før høyspentnettet er fjernet. Kommunelegen mener partiet kan ha misforstått saken.

DEL

Denne saken kommer opp i det første møtet i teknisk utvalg, hvor politikerne blir bedt om å fravike rekkefølgebestemmelsen for utbyggingen av Nøkkeland skole.

Men allerede nå sier Høyres talsmann i saken, Sverre Høstmark og gruppeleder Tage Pettersen, klart ifra at partiet vil be om at saken løftes opp til bystyret hvis et flertall i teknisk sier ja til å åpne skolen med dagens høyspentledning.

Del på Facebook

Les også: Vil åpne Nøkkeland tross høyspenten

– Denne saken handler ikke om å fravike rekkefølgebestemmelsene. I realiteten handler dette om å ta lett på skolebarns strålingsmiljø, sier Sverre Høstmark.

De to viser til rapporten om strålingsfaren fra høyspentledningen og viser til at Hafslund Nett har foretatt sine beregningen ut ifra 75 prosent kapasitetsutnyttelsen av ledningsnettet.

Les også: Ble orientert om Nøkkeland og høyspent

Men Høyre frykter at den planlagte utbyggingen på Kambo vil føre til større belastning på dette nettet, som igjen vil øke strålingsfaren. Partiet påpeker at alle klasserom på Kambo skole og den nye skolen vil ligger over den anbefalte verdien for stråling hvis det skulle skje.
 Høyre vil derfor at ledningen forbi skolen graves ned, slik bystyret vedtok for tre år siden.

Les også: Vil ha kraftlinjene gravd ned i bakken

For og mot

Det samme standpunktet har Moss Venstre komme til.
– Vi mener at utbyggingen av Kambobyen vil bety større stråling og fare for leukemi, sier partiets nye leder, Joakim Svelid.
Han presiserer at Venstre setter barns helse foran kommuneøkonomien.

Rødts Eirik Tveiten fremholder at disse partiene nå gjør folk ved den nye skolen mer urolige enn det er grunn til.
– Vi forholder oss til Statens strålevern og vil følge denne saken nøye, sier han.

Kommunelege Knut Michelsen påpeker at han ikke deler Høyre og Venstres frykt. Han understreker at det blir årlige kontroller av belastningen på høyspentledningen.
– Og hvis den øker, så må vi jo vurdere dette på nytt. For øvrig er det restriksjoner på bruken av bygningen. De mest brukte rommene er lengst vekk fra ledningen, forklarer Michelsen, som prinsipielt var mot plasseringen av skolen.

Les også: Millioner til nytt høyspentnett

Les også: Tar et krafttak for by-utviklingen
 

Artikkeltags