Lørdag kveld kom den syv år gamle katten deres, Tassen, hjem til Falkeveien etter å ha vært savnet i ett døgn. Synet som møtte familien i Falkeveien på Mosseskogen var uhyggelig:

Tassen var lam i bakbeina, og dro seg sakte framover på forlabbene.

Joachim Næss skjønte fort at noe var galt, og dro rett til Jeløy Dyreklinikk, som kunne fortelle at Tassen var blitt skutt i ryggen.

Måtte avlives

- Det var en veldig trist kveld hos veterinæren. Kula satt slik at den blokkerte nervebanen, og gjorde at Tassen ble lam. Han hadde ikke klart operasjonen, så vi var nødt til å avlive ham, sier Næss, som har hatt katten siden den var kattunge.

- Han var et prakteksemplar av en katt. Datteren vår på tre år var ekstremt glad i ham, det var vi alle, naboer også. Han kom alltid bort og hilste på folk, sier Næss.

- Jeg har ikke en gang klart å rydde bort matskålen hans ennå, sier matmor Tonje Gravingsmyhr.

Enda en katt skutt

Etter at Næss la ut en melding på Facebook om hva som hadde skjedd ble han oppringt av en annen katteeier, som kunne fortelle om en lignende hendelse i samme område for noen uker siden.

Da vi tittet inn i teltet fant vi ham liggende hjelpeløs og blødende

André Sørling og samboer Karianne Birch bor i Røysveien, bare 100 meter fra familien Næss, og ble bekymret da katten deres Pjusken (6 mnd.) forsvant 11. oktober.

- Vi lette og ropte, men katten viste seg ikke. Han pleier vanligvis å komme løpende ut fra hagepaviljongen, og da vi tittet inn i teltet fant vi ham liggende hjelpeløs. Han blødde kraftig, og det var så vidt han orket å reagere i det hele tatt. Han mjauet ikke engang, forteller Sørling.

Må leve med skadene

Katten hadde tydelige skader på det ene øyet, og de reiste rett til Moss dyreklinikk. Den første undersøkelsen tydet på at Pjusken hadde vært og slåss, noe de slo seg til ro med først.

Men katten ble ikke bedre, og hadde også fått en merkelig stemme når han mjauet.

- Pjusken var hes, og ved den fjerde kontrollen ble det tatt røntgenbilde, som avslørte at han var skutt med luftgevær. Dyrlegen fortalte at den ene kulen satt tett inntil strupen, og gjorde at stemmen ble påvirket. Det ble også funnet biter av en luftgeværkule ved det skadde øyet, forteller Karianne Birch.

Kulen i halsen har kapslet seg inn, og foreløpig blir den ikke fjernet. Katten har fått redusert syn på det skadeskutte øyet, og det er fremdeles rødt.

Begge familiene mener at alt tyder på at skadene tilsier at skuddene må ha vært avfyrt på kloss hold. Geværkulen som tok livet av Tassen (7 år) gikk tvers igjennom ryggvirvelen.

LES OGSÅ: Vil ha et eget dyrepoliti

Utlover dusør

Dyrevernalliansen utlover en dusør på kr 5.000 for tips som kan føre til at dyremishandlingssakene i Moss blir oppklart.

– Nå håper vi at publikum som vet noe, melder fra til oss, sier informasjonsrådgiver Kaja Ringnes Efskind i Dyrevernalliansen i en pressemelding.

Alle seriøse tips som kommer inn, vil bli gitt videre til politiet. Du kan tipse anonymt, lover Dyrevernalliansen.

– Dyrevernalliansen forventer at politiet etterforsker denne saken grundig. Å skyte uskyldige dyr med luftgevær for moro skyld er ikke normalt. Personer som gjør dette er følelsesmessig avstumpet, og trenger oppfølging, sier Efskind. Den eller de må stoppes før de gjør det igjen.

Publikum som har tips i saken kan sende dem til: publikum@dyrevern.no

Har anmeldt saken

Pjusken-eieren mener at alt tyder på at dette er mer enn rampestreker.

- Vår katt er skutt to ganger, og sannsynligvis har den blitt holdt fast for skuddene har kommet fra nært hold. Den eller de som har gjort dette mener kanskje at dette er en form for lek, men da har de ikke forstått alvoret, mener Sørling.

Jeg klarer ikke helt å forstå at man kan gjøre noe slikt mot en harmløs og forsvarsløs katt

Begge familiene er svært opprørt over hva som har skjedd med kattene deres, og har politianmeldt hendelsen.

- Jeg klarer ikke helt å forstå at man kan gjøre noe slikt mot en harmløs og forsvarsløs katt. Tassen kan aldri ha provosert noen til å gjøre dette. De som står bak dette må hate katter, og i et nabolag med mange katter håper jeg at de som har gjort dette blir tatt, sier Næss, som oppfordrer folk til å følge med og si ifra.

- Vi kan ikke godta at noen holder på slik, sier han.

Næss og familien er fortsatt svært satt ut av hva som skjedde med Tassen, og forteller at de er usikre på om de kommer til å klare å ha katt igjen.

- Det kommer i alle fall til å gå en god stund før vi klarer å ha dyr igjen. Man knytter seg veldig til dem, sier Næss.

Familien Sørling og Birch er også skremt av hendelsen, og har blitt redde for å la katten være ute.
- Pjusken maser for å bli sluppet ut. Men vi vet jo ikke hvem som har gjort dette, så vi tør ikke slippe ham ut ennå, sier Karianne Birch.

LES OGSÅ: Vil ikke ha eget dyrepoliti

- Dette er dyreplageri

Veterinær Gro Amundsen på hos Moss dyreklinikk behandlet Pjusken, og synes det er veldig trist at noen ønsker å skade dyr.

Dette er jo dyreplageri på høyeste hold

- Dette er jo dyreplageri på høyeste hold, og for oss var en overraskelse og et sjokk å få inn en katt som er skutt, sier Amundsen.

Den erfarne veterinæren har jobbet både i Norge og i utlandet, og her hjemme har hun opplevd dette bare én gang tidligere, i Moss for cirka ett år siden.

- Men i utlandet er ikke dette et ukjent problem,  og da jeg jobbet i England så jeg mye av det. Noen gjør det fordi de synes det er gøy å plage dyr, eller at de ikke ønsker å ha dyrene i nærheten, forteller hun.

Veterinæren er ikke i tvil om hvilken våpen som er brukt for å skyte Pjusken.

- Luftgeværkulene har en spesiell form, og man ser det veldig tydelig på røntgenbildene. Disse kulene har en spesiell fasong, og den er lett å kjenne igjen. Det er vanskelig å uttale seg om avstanden det er skutt fra, men skuddene har uansett truffet godt. Det sitter en kule rett ved siden av pusterøret i underhuden, og så sitter det flere fragmenter i kraniet. Noen av dem har truffet øyet, og det vil aldri bli helt bra, og katten kommer til å ha redusert syn på det ene øyet resten av livet, sier
veterinæren.

Moss Avis har prøvd å få kontakt med de ansvarlige ved Jeløy dyreklinikk som behandlet Tassen, men de har ikke vært tilgjengelige for en kommentar.

Har du tips?

Begge familiene er skremt av hendelsen, og har varslet fra til naboene sine. I tillegg til å fortelle om saken på Facebook,  har de også planer om banke på dørene i området for å be folk om å være observante.

Vet du noe om saken, send til merket MATIPS til 2005, eller på mail til internett@moss-avis.no.