- Ikke opp til kommuner å drive boikott

Ordfører i Vestby John Ødbehr savner mer helhetlig tenking rundt kommunal boikott av firmaer.

Ordfører i Vestby John Ødbehr savner mer helhetlig tenking rundt kommunal boikott av firmaer. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Eirik Tveiten tok tidligere denne uken opp en eventuell kommunal boikott av lavprisselskapet Ryanair. - Man skal vite veldig mye om et firma før man boikotter, sier ordfører John Ødbehr i Vestby.

DEL

- Det er ikke opp til en kommune å drive boikott i slike saker i det hele tatt, er den klare meldingen fra ordfører John Ødbehr i Vestby kommune.
- Dette har vi ikke diskutert og jeg har ingen planer om å sette det på dagsorden heller. Man skal etterstrebe en høy moral, noe staten blant annet legger opp til gjennom forvaltningen av Oljefondet, men å boikotte et firma er alvorlig, også blant annet for de ansatte og man skal vite svært mye om et firma før man boikotter.

Les også:Skal ikke bruke Ryanair i jobben.

I Moss ble det vist til kommunes etiske regelverk i interpellasjonen,i tillegg til manifestet for seriøst arbeidsliv. Der er det nedfelt at kommunen skal forholde seg til virksomheter som følger lover og regler i arbeidslivet. Videre viste bystyrerepresentanten fra Rødt til flere artikler om det irske flyselskapet i Moss Avis.
Ødbehr forteller at Vestby kommune har etiske retningslinjer nedskrevet i personalhåndboken sin, men noen boikott av Ryanair på bakgrunn av disse har det aldri vært snakk om.
- Du skal vite veldig mye om et firma før man boikotter og jeg tviler på at noen vet så mye om Ryanair. For å gå til et slikt skritt skal man ha et helt klart grunnlag, et veldig veldig spesielt forhold. Og man må tenke helhetlig og nøye gjennom konsekvensene.

Ikke-sak i Rygge

Også i Rygge komune har spørsmålet vært oppe etter en interpellasjon fra Jon Aga (SV), 4. november. Ordfører Inger-Lise Skartlien sier til Moss Avis at problemstillingen ikke er aktuell fordi de ansatte i kommunen i svært liten grad foretar tjenestereiser. De har ikke ettisk regelverk som i Moss, men uansett anser Skartlien saken som uaktuell, også fordi kommunestyrets linje i forhold til Rygge sivile lufthavn er at de ikke har noe med driftingen av flyplassen.
- Boikott av Ryanair er en ikke-sak hos oss. Vi følger den forhandlingslinjen i arbeidslivet som partene har lagt opp til, forteller Skartlien før hun avslutter med å påpeke at befolkningen i Rygge er fullt ut kapable til å avgjøre selv hvem de flyr med og ikke.
 

Uenighet i Moss

Spørsmålet om en eventuell boiktt må også i Moss i hovedsak anses som en prinsippsak. Ordfører Krogsvold svarer på spørsmål om hvor mange tjenestereiser de kommunalt ansatte foretar med flu hvert år at han ikke vet det eksakte antallet, men at han tror det er svært få.

Høyres Tage Pettersen har uansett uttrykt å være svært provosert over muligheten for boikott og etterlyst et juridisk grunnlag for at kommunene skal kunne handle på denne måten. Ordfører Krogsvold viser på sin side til det etiske regelverket som grunn god nok og påpeker at det er enstemmig vedtatt.

Hvorvidt Moss kommune kommer til å vedta at de ansatte ikke skal fly med Ryanair på tjenestereiser avgjøres i kommunestyremøtet onsdag ettermiddag. 

Informasjonssjef i Ryanair, Stephen McNamara, forteller  til Moss avis, onsdag, at Ryanair ikke ønsker å kommentere en eventuell biokott før avgjørelsen er tatt.

Les også: Ryanair kutter i Tyskland

 

Artikkeltags