Inviterte ordføreren på kaffe og bråk

Har det ikke bra: Brynild Brynildsen inviterte ordfører Tage Pettersen for å gi et bilde av naboens virksomhet. – Dette er ikke lett å leve med, sier Brynildsen. foto: espen vinje

Har det ikke bra: Brynild Brynildsen inviterte ordfører Tage Pettersen for å gi et bilde av naboens virksomhet. – Dette er ikke lett å leve med, sier Brynildsen. foto: espen vinje Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Så ille oppfattes industri-naboen i Mossesundet at ordføreren ble bedt om å komme.

DEL

– Jeg har nok ikke fullmakt til å utrette mirakler, men jeg lytter gjerne, sier ordfører Tage Pettersen som takket ja til et møte med Brynild Brynildsen i sistnevntes hjem.

For Brynildsen, som tidligere har beklaget seg i Moss Avis over ulevelige forhold der industrigiganten Aker Solutions har bidratt med døgnkontinuerlig støy, jakter etter muligheter for å få naboen til å forstå omfanget av problemet.

Et dilemma

Virksomheten på «Værven» har vært et gjennomgående dilemma for store deler av nabolaget i flere år. Ettersom bedriften har hentet inn lukrative kontrakter i et internasjonalt marked, har også aktiviteten på området økt.
Brynildsen tror blant annet det vil bli flere anløp av båter som frakter kablene bedriften produserer til områdene de legges.

LES OGSÅ: Støyklagene doblet på ett år

LES OGSÅ: Nabobmøte på Betongen

Tung tid

For mange naboer har Akers suksess vært tung å bære.
– For vår del har den vært forferdelig, sier Brynildsen når han beskriver hvordan det han tror er en dieseldrevet generator bråker og hvordan støyen fra en gaffeltruck virker på ham nattetid.

– Jeg har utviklet såkalt søvnapné og det er neppe noen tvil om at skyldes det som utspiller seg i nabolaget.

Lydhør

Ordføreren verken kan eller vil love noe. Men han viser gjerne til hvordan det var på Moss havn for en del år tilbake.

– Der etablerte man naboforeninger, hadde jevnlige møter og sørget for konstruktive forslag. En del ideer kunne også igangsettes uten at det burde koste all verden. Og det burde være mulig for Aker Solutions å endre enkelte rutiner, sier han.

Brynildsen synes ikke bedriften alltid har oppført seg som en god nabo.

– For en tid tilbake ble det gjennomført en kartlegging av støynivået. Det var Aker som gjorde det. Ved en anledning møtte jeg en av dem som målte desibelnivået og inviterte ham for å måle fra vår veranda. Det avslo vedkommende med begrunnelsen at han hadde fått beskjed om å måle støyen hos oss. Det er jo så man kan begynne å lure, sier Brynildsen og legger til:

–Jeg har over hodet ingen innvendinger mot at bedriften er der, tjener penger og gjør det bra i et tøft marked. Men bør Aker av den grunn slippe unna ansvaret over for oss? Og, skal det være mitt ansvar å bytte ut vinduer og etterisolere vegger for å redusere innestøyen? For ute kan vi ikke være, avslutter han.

Artikkeltags