Moss Avis har fått flere tips fra leserne om at lukten av «kattepiss» fremdeles henger i, og senest natt til mandag skrev en tipser til moss-avis.no:


- Akkurat nå når jeg skriver så er klokken 00.56 natt til mandag. Nå kom en skikkelig dunst av mosselukt. Men det kommer ikke røyk ut av pipa. Altså er selveste lukta en gass som slippes ut fra en av tankene når det er fylt med den gassen/væsken. Er dette siste utslipp? Jeg synes dette er litt merkelig. Jeg trodde lukta var forbundet med hva som kom ut av pipa, jeg. Er det noe annet som egentlig skjer her? Jeg sender en beskjed til Bellona!

En annen tipser sier til moss-avis.no:
- Jeg skulle hente kona mi da hun sluttet på jobben fredag ettermiddag, og ventet på henne ved Verket. Jeg kjente en sterk stank av «kattepiss», helt likt den gamle mosselukta.

Rydder opp

Vi tok en telefon til hovedtillitsvalgt ved Peterson Paper, Bjørn Arild Hansen.
- Vi har fått en del henvendelser på at det fremdeles stinker i Moss. Er det noe som skjer på Peterson nå som kan være årsaken?
- Det er en del kjemikalier som skal fjernes. Det finnes for eksempel tanker med lut, som pumpes over på tankbiler.

- Er det noe som gjør at det lukter «kattepiss» i sentrum?
- Det skal egentlig ikke lukte noe særlig, for tømmingen foregår i et såkalt lukket system, likt det som brukes når tankbilene kommer og fyller opp tankene på bensinstasjonene.

Lukter nybakt brød

For å sirkle inn hva som stinker i Moss for tiden, tok vi også en prat med plassjef Bent Solbakken ved Lantmännen Cerealia i Moss.

- Foregår det noe særskilt hos dere på Mølla for tiden som lukter såpass vondt at folk reagerer?
- Nei, her hos oss lukter det bare nybakt brød, sier Solbakken til moss-avis.no.

- Så derer holder ikke på med noe vedlikehold eller rehabilitering som kan være årsaken?
- Vi har jo biobrenselanlegget vårt. Men det systemet skal være luktfritt og har et eget renseanlegg. Jeg har ikke fått noe beskjed om at det skal være noe feil hos oss, sier han.

- Dessuten har ikke anlegget vært i gang i helgen, så det er rart om det skulle vise seg at lukten kommer herfra, sier Solbakken.

- Hos oss lukter det bare nybakt brød når vi varmer opp havren, avslutter Solbakken.

Søppelfyllinga

Også søppelfyllinga ved E6 står høyt på listen over tidligere «syndebukker» når det gjelder ubehagelig lukt i Moss, så vi tok kontakt med sektorsjef Freddy Tangen for å høre siste nytt.

- Har det skjedd noe uvanlig hos dere på fyllinga i det siste?
- Nei, vi har ikke registert noe uvanlig lukt her hos oss. Vi tar jo gjerne en daglig runde for å sjekke.

- Får dere mange klager på vond lukt?
- Nei, alle klager vi får blir registrert på vår nettside, movar.no. Oversikten viser at vi ikke har hatt klager siden uke 41, altså i midten av oktober i fjor, presiserer Tangen.

- Så du mener at det ikke er noe hos dere som kan forårsake den vonde lukten i Moss?
- Vi får jo kloakkslam hit en gang i uka. Det vil alltid lukte litt til å begynne med. Det ligger jo åpent, og blir snudd en gang i mellom. Men utover det har det ikke vært noen spesielle hendelser her hos oss, avslutter Freddy Tangen.

Movar har opprettet eget luktpanel som rapporterer når det stinker fra avfallsplassen på Solgaard skog. Se deres statistikk over lukt her

Har du kjent stanken i Moss sentrum i det siste? Bruk kommentarfeltet under artikkelen og si din mening,