Gå til sidens hovedinnhold

Jobben reddet Tom-Børre (47)

Artikkelen er over 7 år gammel

Arbeid er roten til alt godt. Det kan den arbeidsomme gjengen til Kirkens Bymisjon og Jobb 1 Moss underskrive på. For Tom-Børre (47) fra Moss kom hjelpen i aller siste liten.

Tom-Børre har fått en ny start etter å ha levd et hardt og håpløst liv. Han forteller sin historie i håp om å hjelpe andre.

– Jeg har hatt lang fartstid med mye tull i en dårlig bransje, sier Tom-Børre. Han var rusmisbruker fra han var 13 til han fylte 45.

Startet med lim

– Det startet med sniffing av lim. Så gikk jeg over til hasj. Deretter begynte 30 års helvete med amfetamin. Jeg var skikkelig «barsk». Dessverre måtte jeg bli godt voksen før jeg skjønte hva som er de virkelige verdiene i livet: Det er å ta vare på hverandre og vise omsorg, slik at verden blir et bedre sted for alle.

De to siste årene har Tom-Børre vært helt rusfri. Han har aldri hatt det så godt som nå.

Hasteoppdrag

Moss Avis fulgte gjengen under to arbeidsdager i månedsskiftet mars/april. Første gang vi traff dem var mandag 31. mars. Da var de ivrig opptatt med å rydde langs Kanalen og i Kanalparken.

– Nå har vi fått et hasteoppdrag av Moss havn. Vi skal sørge for at det er pent og rent ved Kanalen når kronprins Haakon kommer til Moss 1. april, sier Inger Godtfredsen mens hun raker løv og kvister og plukker opp søppel.

Også Tom-Børre Jensen, Lars Vidar Hansen, Aud Moen og Johnny Eliassen er med og rydder rundt Kanalen foran kronprinsbesøket dagen etter. Prosjektleder Odd Kjetil Valen er med som arbeidsleder for gjengen og gir dem oppfølging og hjelp ved behov.

Kjempefornøyd

Driftssjef Birger Langseth ved Moss havn var den som hyret inn Jobb 1 for å få ryddet og gjort det pent langs Kanalen foran kronprinsens Mossebesøk. Han er kjempefornøyd med den jobben de gjorde.

– Vi ringte jobbsentralen til Kirkens Bymisjon bare fire-fem dager før kronprinsen skulle komme. De klarte å snu seg rundt kjapt og stilte med en arbeidsgjeng få dager senere. På to arbeidsdager hadde gjort det kongelig pent og rent ved Kanalen. Jeg kan trygt anbefale andre å bruke Kirkens Bymisjons Jobb 1 når de har jobber de vil ha utført, sier Langseth.

Alle vi som jobber  på Jobb 1 Moss har en «liten ryggsekk på ryggen»

Godtfredsen synes det er deilig å komme seg ut i frisk luft og jobbe. Den sosiale biten trekker hun også fram som viktig, i tillegg til lønnen hun får etter endt arbeidsdag.

– Alle vi som jobber her på Jobb 1 Moss har det til felles at vi har «liten ryggsekk på ryggen» når det gjelder muligheter til å jobbe i det ordinære arbeidslivet. Men takket være Kirkens Bymisjon og dem som gir oppdrag til Jobb 1 så får vi muligheten til å jobbe noen timer i uken når vi har gode dager, sier Inger Godtfredsen.

Frokost

Torsdag 3. april tilbringer Moss Avis hele arbeidsdagen sammen med gjengen på Jobb 1. Dagen starter kl. 08 med frokostsamling på Arena Moss kirke- og kultursenter, som er basen til jobbsentralen.

– Morgenstund har gull i munn, stråler Godtfredsen. Hun har vært på plass i en halvtime allerede og har hjulpet arbeidsleder Therese Kristiansen i Kirkens Bymisjon med å lage frokosten.

Godtfredsen sier det er en god følelse å våkne om morgenen og vite at hun har en jobb å gå til.

– Før jobbet jeg i det ordinære arbeidslivet. Jeg har blant annet jobbet på Mosseporten sykehjem, der jeg stelte med eldre og lagde mat. Og jeg har jobbet i barnehage. Men så fikk jeg sykdommen fibromyalgi. Den satte litt stopper for hva jeg kan klare av arbeid. Men det er veldig deilig at jeg kan få være med her og utføre småjobber noen timer et par ganger i uken. Og ikke minst er det fint å tjene noen ekstra kroner som jeg kan legge på «sparegrisen» min og bruke på noe hyggelig, sier Godtfredsen.

Myte

– Myten om at folk i Moss ikke kommer seg opp om morgenen stemmer i hvert fall ikke her. Alle pleier å komme presis på jobb, eller til og med litt før, sier Valen.

Morgensamlingen starter med lystenning og ettertanke for noen som har det vanskelig.

Morgensamlingen starter med lystenning og ettertanke for noen som har det vanskelig. Så er det klart for «kaoshalvtimen» med fordeling av jobboppdrag, gule arbeidsdresser med Kirkens Bymisjon på og nødvendig arbeidsutstyr som raker, river og søppelsekker. Gjengen deles i to: Aud Moen og Tom-Børre Jensen drar til Jeløy for å rydde i hagen til Erik Jørgensen. Resten setter kursen mot Moss kirkegård for å fullføre arbeidet med å gjøre det pent og ryddig der før påskehøytiden ringes inn.

Jungeltelegrafen

Hageeier Jørgensen forteller at han fikk vite om jobbsentralen via jungeltelegrafen.

– Kona mi fikk greie på at Jobb 1 tar slike oppdrag. Vedkommende som fortalte dette hadde prøvd å bruke Jobb 1 til hagerydding selv og var fornøyd med jobben som ble gjort. Derfor ville vi også prøve dette, i og med at vi begynner å bli gamle og ikke klarer å stelle hagen selv lenger, sier hageeieren.

Morten Jørgensen er én av dem har sørget for at en ren og pen Moss kirkegård venter de mange mossingene som har planer om å pynte gravene til sine kjære med påskeblomster før eller under høytiden.

– Det er helt topp å få arbeide hos Kirkens Bymisjon. Jeg er med i en fantastisk fin arbeidsgjeng. Vennskapet betyr mye. Det gjør også lønnen vi får som takk for utført jobb, sier Morten Jørgensen.

På gresset ligger en pose med frosne boller og tiner i vårsola. Bollene og en varm kopp kaffe inntas i pausen. Alle er enige om at det smaker ekstra godt med mat når man har jobbet.

Dagens høydepunkt

Litt over klokken 13 er det klart for dagens høydepunkt: Kontant utbetaling av lønningene for dagens utførte oppdrag. Det skjer i garderoben i kjelleren på Arena. Valen kommer med pengekassen og deler ut sedler og mynter til hver enkelt. Alle blir strålende fornøyde.