- Juleøl er tradisjon

F.v: Aleksander Ribe, Leif Lykke, Einar Wik og Tomas Homstvedt liker juleølens mørke smak. Favoritten er "Julebukk".

F.v: Aleksander Ribe, Leif Lykke, Einar Wik og Tomas Homstvedt liker juleølens mørke smak. Favoritten er "Julebukk". Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Fredag kveld var det tradisjonen tro juleølsmaking på Café Brandstrup. Gjestene er enige: - Det blir ingen jul uten!

DEL

- Dette er tradisjon. Jeg må ha liberium juleøl, sier Jan-Erik Liaskar.

Han er samlet med guttegjengen for den årlige ølsmakingen på Café Brandstrup.

På bordet står alle typer øl - kjente som ukjente bryggerier i glassflasker og i store glass.
Men felles for dem alle er at de smaker jul.

- Vi liker utvalget her veldig godt. Her finner man mye rart som man ikke finner i butikkene, sier Mats Magnem, og får et anerkjennende nikk fra kameratene.

Favorittien Libirium

- I julen får vi inn et register av mye spennende og mørk øl, sier Chris Sørensen, som til daglig driver cafeen med broren Tommy.

Som uavhengig leverandør kan de ta inn akkurat den ølen de vil. Og det gjør de. Året rundt reiser brødrene rundt og smaker på forskjellige øltyper.

- Tysk øl har for eksempel noen smaker med banan og sitrus, fordi det fremhever smaken av hvete, sier Sørensen stolt.

Bak ham er et register fra alle verdenshjørner. Mest populære er de norske juleøltypene, og juleølen libirium. Den vil "alle" ha.

- Du kan si at det har blitt tradisjon med den typen, sier Sørensen.

- Og mors julekaker, legger han til. De er intet unntak på vår juleølsmaking, sier han blidt.

Vekk fra julemas

Det klirrer i ølglass, og kranene går i et kjør på Brandstrup denne kvelden. Stadig kommer det flere folk, og lokalet fylles opp. Men det er ikke masete.

- Dette er vårt motsvar til julehysteriet, sier Sørensen.

- Begivenheten er rett og slett ølsmaking og kakespising, sier han.

Sørensen mener cafeen godt kan ha et metropolisk preg, men at den også bærer preg av å være i en småby.

- Og det er fint. Vi får tid til å snakke sammen, og det er koselig, sier han.

Til Moss for "julebukk"

På et annet bord sitter Thomas Homstvedt, Einar Wik, Leif Lykke og Aleksander Ribe. De er tydelig at de fryder seg over ølsmakingen.

- Jeg tok toget fra Fredrikstad for å overvære ølsmakingen, altså, sier Thomas Homstvedt.

Han koser seg med ølen "Julebukk".

- Det er trist at Moss ikke har noe bryggeri lenger, sier kollegaen Einar.

Men de er alle enige om at ølsmakingen ikke kan utebli.

- Det blir ingen jul uten ølmaking på Brandstrup, sier de.

Og i løpet av en halvtime er det dobbelt så mange på cafeen for å få smaken av jul.

Hvilket øl er din favoritt? Si din mening i kommentarfeltet.

Artikkeltags