Kan få konsekvenser for det borgerlige samarbeidet

uendret rolle Tage Pettersen (H) fortsetter som ordfører i Moss og blir ikke byrådsleder likevel. Det er klart etter at Moss Høyre har bestemt seg for å si nei til innføring av parlamentarisme. Bak står Kjellaug Nakkim.

uendret rolle Tage Pettersen (H) fortsetter som ordfører i Moss og blir ikke byrådsleder likevel. Det er klart etter at Moss Høyre har bestemt seg for å si nei til innføring av parlamentarisme. Bak står Kjellaug Nakkim.

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

De borgerlige partiene i Moss må nå gå i nye forhandlinger om samarbeidsplattformen etter at Høyre har landet på nei til parlamentarisme.

DEL

– Forhandlingene starter på mandag, sier Kjellaug Nakkim (H).Det var under en pressekonferanse på Moss rådhus i går at Høyre kunngjorde sin avgjørelse om å si nei til innføring av parlamentarisme i denne valgperioden. Hovedbegrunnelsen er den sterke debatten saken har vakt i media og opplysningene om at parlamentarisme blir mye dyrere enn den nåværende styringsformen.

Les også: Høyre snur og sier nei til parlamentarisme

Etter valget i fjor høst inngikk de borgerlige partiene i Moss (H, Frp, V og KrF) en samarbeidstale som danner grunnlaget for styringskabalen i byen. Ett av punktene i avtalen var at Moss skulle innføre parlamentarisme 1. august i år. Nå har Høyre altså gått bort fra denne bestemmelsen. Det er årsaken til at de borgerlige partiene nå må forhandle på nytt.

Også vi ser at det er en del ting i utredningen fra Agenda Kaupang som må avklares. Det kan godt hende at V ender på samme konklusjon som Høyre.

– Vi har ikke brutt samarbeidsavtalen. Men forutsetningene har endret seg etter at vi fikk utredningen fra Agenda Kaupang. Den viser at parlamentarisme blir mye dyrere enn noen hadde klart å forestille seg på forhånd, sier Nakkim.

Frp

Moss Avis gjorde i går en rekke forsøk på å få kommentarer fra Erlend Wiborg (Frp) og Ulf Leirstein (Frp) men uten å lykkes. Heller ikke partifellene Anne Bramo og Arild Svensson var tilgjengelige. Derimot oppnådde vi kontakt med Liv Leirstein (Frp):

– Jeg befinner meg langt inne i indre Østfold og har ikke fulgt med på nyhetene. Min kommentar er derfor ingen kommentar, er alt hun vil si.

Sindre W. Mork (V) sier derimot at han ikke ser på Høyres vedtak om å si nei til parlamentarisme i denne perioden som et brudd på den samarbeidsavtalen som ble inngått mellom de borgerlige partiene etter kommunevalget i fjor høst:

– Også vi ser at det er en del ting i utredningen fra Agenda Kaupang som må avklares. Det kan godt hende at V ender på samme konklusjon som Høyre.

Ikke tap

Halvard Sand (KrF) sier at han absolutt ikke er skuffet:
– Det er ikke noe tap for oss at det ikke blir parlamentarisme i Moss i denne fireårsperioden. Vårt parti har ikke behandlet saken ennå. Men våre velgere har ikke vært overveldende positive til forslaget om parlamentarisme. Derfor er jeg ganske sikker på at også KrF vil lande på et nei.

Tomas Colin Archer (Ap) synes Høyres vedtak er veldig fornuftig:
– Det tjener Høyre til ære at de er villige til å høre på folk og den massive motstanden denne saken er blitt møtt med.

Artikkeltags