Gå til sidens hovedinnhold

- Kan ikke huske at flåtten har vært så tidlig ute

Artikkelen er over 7 år gammel

Så snart snøen har smeltet, er den her. Bitteliten, men skikkelig blodtørst. Og da mener vi selvfølgelig flåtten.

Jorun Andersen i Son i Vestby kommune har allerede fjernet flått nummer tre på bikkja si denne sesongen.

- På mandag denne uken fant jeg den første, og det synes jeg var ekkelt tidlig, sier hun.

Andersen går gjerne tur med hunden Cajsa (7) i området ved Grevlingen i Son, og som i resten av distriktet,  har været vist seg riktig så vårlig de siste dagene. Til og med blåveisen har tittet fram.

- Jeg pleier å vente til jeg finner den første flåtten, før jeg setter i gang med flåttmiddelet.  Men jeg kan ikke huske at jeg funnet dem på hunden min så tidlig før.

LES OGSÅ: Åpner for å brenne mer bråte

Våkner med våren

Ved Son dyreklinikk har de ansatte mye erfaring med hund og flått, og kan bekrefte at flåttsesongen er  i gang.

- Så fort frosten går og snøen smelter, så kommer de, sier dyrepleier Helena Waaler.

Hun er også hundeeier, og har startet flåttbehandlingen.

- Jeg synes det er greit å begynne forebyggende behandling allerede nå, og det kan gjøres på to forskjellige måter. Enten kan man bruke et halsbånd som sitter på døgnet rundt i seks måneder, eller man kan bruke dråper som påføres huden i nakken hver 3.-4. uke, sier Waaler.

LES OGSÅ: – Fjern høyt gress

Reseptbelagt medisin

Det er ikke alle hundeeiere som velger å kjøpe medisinen hos veterinær. Noen kjøper alternative flåttmidler i dyrebutikker.
- Det er ikke noe vi anbefaler, for disse er ikke godkjent av myndighetene. I Norge er flåttmiddelet reseptbelagt, og må kjøpes på apoteket. Noen brygger også sine egne hjemmelagede medisiner, for eksempel ved å bruke sitron, forteller hun.

Bare en tredel av flåtten er bærere av borrelia-bakterien, men hunden kan få en irritasjon i huden dersom ikke hele hodet på flåtten er fjernet. Da må såret renses, og hunden må behandles med antibiotika.

Dårlig allmenntilstand

Men noen hunder blir syke etter et flåttbitt, og ved dyreklinikken i Son tas det gjerne en test ved mistanke om borrelia-smitte.

- Hundeeieren kommer gjerne til oss fordi hunden har dårlig allmenntilstand, for eksempel at den får feber og stive i ledd. Men borreliose kan gi en rekke diffuse symptomer, og det kan være vanskelig å vite om hunden er syk på grunn av flåttbitt. Hovne lymfeknuter, halthet og feber er vanligst. Men også nedsatt matlyst, sløvhet og smertefulle ledd kan være sykdomsutslag, sier veterinær Gro Amundsen.

To hunder fikk påvist borreliose ved klinikken i Son i fjor, og smitten blepåvist etter en såkalt snaptest. Prøven viste seg å være positiv, og ble sendt videre til et laboratorium for grundigere sjekk.

LES OGSÅ: Flåttmiddel dreper katten din

Kan få vaksine

- Nå er det også utviklet en vaksine mot borreliose hos hund. Men likevel vil jeg ha brukt flåttmiddel uansett. Det er kjempeviktig, sier Amundsen.

Med milde vintre uten særlig frost blir sesongen utvidet med flere uker.
- Det som er litt skummelt er jo at vi noen ganger finner flåtten i desember, selv om den egentlig ikke skal overleve om det blir under fire minusgrader. Nå ser vi dem nesten hele året, sier Amundsen.

Aktuelle saker på moss-avis.no:

– Rart å se brannen igjen

Ryanair gjør endringer

Omsetter for 800 millioner kroner

Dette må du huske å gjøre innen 20. mars