Gå til sidens hovedinnhold

Klarer ikke ta FrPs asyl-forslag seriøst

Artikkelen er over 11 år gammel

Fremskrittspartiets snakk om lukkede asylmottak for å hindre at asylsøkere forsvinner, er ingen aktuell politikk. – Jeg klarer ikke ta det seriøst, sier statssekretær i Justisdepartementet, Pål Lønseth.

Det var tidligere denne uken at FrPs Erlend Wiborg uttalte til moss-avis.no at asylsøkere burde plasseres i lukkede mottak til de fikk godkjent eller avslått sine asylsøknader.
Bakgrunnen var tall moss-avis.no hentet ut fra Utlendingsdirektoratet (UDI) om at 22 asylbarn var forsvunnet fra mottak i Østfold siden år 2000. Bare siden januar i fjor har 13 barn blitt sporløst borte.
– Så lenge man har åpne mottak, hvor personer kan komme og gå som de vil, så finnes det jo ikke sikkerhet i det hele tatt. Med lukkede mottak styrer man hvem som kommer inn og ut, sa Wiborg.

Skyte spurv med kanoner

Dette reagerer statssekretær Pål Lønseth på.
Slik jeg forstår det ønsker FrP seg generelt lukkede interneringsmottak for alle asylsøkere. Det er ingen aktuell politikk. Det ville kostet milliarder, uten noen grunn til å gjøre det. Jeg ser virkelig ikke behovet for lukkede mottak, da de aller fleste asylsøkere er lovlydige. De begår ikke kriminalitet og utsettes ikke for kriminalitet, så hvorfor skal man da låse inn slike mennesker og til overmål bruke milliarder på det? Det blir som å skyte spurv med kanoner om vi skal internere 17.000 mennesker, sier en oppgitt Lønseth til moss-avis.no.

– Det blir helt håpløst å si, svarer Erlend Wiborg.
– Et lukket mottak vil tvert imot spare staten for betydelige summer. Med lukkede mottak vil vi få behandlet asylsøknader raskere, og ikke minst vil en person som får avslag kunne bli transportert ut av landet betydelig raskere enn i dag.
– Uansett mener jeg at det ikke er penger som er det viktigste her. Man vil spare penger med vårt forslag, men vårt hovedargument er at vi ikke kan godta at folk lever illegalt i Norge med den sikkerhetsrisikoen det jo er. Men selvfølgelig; Alle asylsøkere er ikke kriminelle. Men dette handler om at samfunnet må sikre seg og vite hvem som er i landet. Vi kan ikke slippe identitetsløse personer fritt ut, sier Wiborg til moss-avis.no.

Les også: Wiborg og FrP ønsker lukkede mottak

Hurtigvedtak

Pål Lønseth understreker at Regjeringen tar det svært alvorlig at asylbarn forsvinner fra norske mottak, og at de kan være utsatt for menneskehandel.
– Veldig mange av disse det er snakk om er nok ikke barn, men at noen er det, er noe vi må ta på dypeste alvor. Det medfører imidlertid ikke at vi må låse alle av dem inne. Det som FrP tar til orde for er i realiteten at vi låser inne, i fjor, 2400 personer og utgangspunktet barn, fordi noen av dem er potensielle ofre for kriminalitet, sier Lønseth.
Vi låser inn mennesker i dette landet fordi de har gjort noe galt. Ikke fordi de kan bli offer for kriminalitet i fremtiden, fortsetter han.

Leder av PRESS Redd Barna, Tirill Sjøvoll har tidligere uttalt til moss-avis.no at barnevernet og ikke UDI bør ha hovedansvaret i forhold til asylbarn.
– En slik omsorgsovertakelse kan forhindre at så mange forsvinner. Da blir det større voksentetthet, flere voksne med barnefaglig bakgrunn, og barna blir i hele tatt mer tatt vare på.

Dette er noe Regjeringen jobber med, ifølge statssekretæren.
Regjeringen vil sende ut på høring utvidede regler for at barnevernet kan fatte hurtigvedtak om midlertidig omsorgsplassering av barn som mottakene ser kan være konkret utsatt for tilnærming fra for eksempel kriminelle, sier Pål Lønseth.

Hvor snart denne høringen vil sendes ut har han ikke oversikt over, men han mener dette er et mye mer treffsikkert tiltak enn å låse alle inne på lukkede mottak.

Les også: 22 asylbarn forsvunnet fra Østfold-mottak

Menneskerettigheter

Lønseth hevder videre at FrP-forslaget bryter med menneskerettighetene.
– Det er brudd på menneskerettighetene å sperre inne alle bare fordi de er asylsøkere.
Heller ikke Australia eller Danmark låser alle inne. De har riktignok videre frihetsberøvelsesregler enn hva vi har i dag, men de låser ikke konsekvent alle inne fordi de er asylsøkere og man ikke vet identiteten deres, sier han til moss-avis.no.

Wiborg er uenig.
– Jeg kan nevne at de land som har helt eller delvis lukkede mottak er Danmarks, Hellas, Australia, Japan, Østerrike og Storbritannia. Dette er også land som har gode resultater å vise til på området, og det bør Norge ta lærdom av.
– Ta Danmark for eksempel. Der er det i utgangspunktet lukkede mottak, men så finnes det enkelttilfeller – og det må man selvfølgelig også kunne vurdere her. Men husk at det store flertallet er grunnløse asylsøkere som får avslag på sin søknad, sier Wiborg.

Useriøst FrP

Statssekretær Lønseth har imidlertid problemer med å ta Wiborg og FrP seriøst når de går ut med et forslag om lukkede mottak.
– Jeg klarer ikke ta det seriøst. Hvis FrP virkelig ønsker dette, så hadde jeg jo forventet av et seriøst parti – som de jo sier de er – at det ble satt av penger til det i alternativt statsbudsjett. Det kan jeg ikke se at de har gjort. Ikke en eneste krone, sier Lønseth.

Også her er Erlend Wiborg uenig.
– Dette er direkte feil. Fremskrittspartiet fremmet forslag om dette for Stortinget 10.februar 2009, men det ble dessverre nedstemt av de andre partiene, sier han og fortsetter;
Vi har penger inne i våre alternative statsbudsjett også til å drive lukkede mottak. I dag bruker man x antall kroner på å drive de mottakene vi har i dag. Det er noen av disse pengene vi ønsker å gjøre om til å drive lukkede mottak i stedet. Når man etablerer lukkede mottak, slipper man utgiftene til dagens mottak, avslutter FrP-politikeren.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.