- Vi fikk vite om besøket i går så nå hiver vi oss rundt, forteller avdelingsleder Cecilie Solbakken smilende, omgitt av de ivrige barna på skolegruppen i barnehagen.

Sammen med de andre sentrumsbarnehagene er de invitert til å hilse og vinke når Kronprinsen kommer til Kirkeparken videregående på mandag.

Kroner og tiaraer

Ordentlig stas skal de gjøre på ham. Så her skal det lages kroner av papp, tiaraer med diamanter og flotte kongekapper av kreppapir, med rosa eller prikkete krage slik det sømmer seg for ekte prinser og prinsesser.

Her kan du se bilder fra det kongelige verkstedet.

– Vi hoppet inn i hobbyskapet vårt da vi fikk vite at Kronprinsen skulle komme til byen og har laget et impulsivt kongeverksted, smiler Anna Olsen som også jobber i barnehagen. Eller leker fast som hun selv kaller det.

Stemningen rundt verkstedbordene er topp, både der det pyntes ivrigst med rosa og der kappekragen er av det litt mer kongeaktige slaget. Simon lager rød kappe, du vet sånn med:
– Prikker oppover og oppover på kragen, som han konsentrert tegner.
– Vi skal møte kronprinsen skjønner du, derfor lager vi sånne kongeting, legger Emre Daniel forklarende til. Før han og kameratene anser seg som ferdige med limingen og vil leke med dinosaurer.

Verdighet

Kronprinsen kommer til Moss i anledning et av sine fokusområder, Dignity Day.
Dignity Day er et to-timers kurs i verdighet for elever i videregående skole og har som hensikt å bevisstgjøre ungdom på hva verdighet er og hvordan verdighet angår oss alle i hverdagen.

På mandag er det elevene ved Kirkeparken som skal få delta i samtale og kurs om verdighet.
- Hver dag tar vi valg som former oss selv og omgivelsene våre. I skolegården og på arbeidsplassen, i lokalsamfunnet og globalt. Med Dignity Day ønsker vi å invitere elevene til en samtale om hvordan deres valg og handlinger kan styrke deres egen og andres verdighet, sier leder for Global Dignity Day i Norge, Thomas Horne til Moss Avis.

Kronprins Haakon etablerte i 2006 initiativet Global Dignity sammen med den amerikanske fattigdomsbekjemperen John Hope Bryant og den finske filosofiprofessoren Pekka Himanen.
 
Tanken bak Global Dignity er å sette fokus på den universelle retten alle mennesker har til å leve et verdig liv, opplyser kongehuset.no. Kronprins Haakon har med sin bakgrunn, blant annet med utviklingsstudier ved Berkley, lenge vært opptatt av menneskerettigheter og retten til et verdig liv.

Kongevink

Barna har sett bilder av Kronprins Haakon og kan også opplyse at han ikke bare går i kongeklær.
 
– På bildet har han vinterklær og ordentlige klær, sier en av jentene. Og kan fortelle at hun gleder seg veldig til å se ham, noe de andre stemmer samstemt i. Da Moss Avis dro fra det kongelige verkstedet i barnehagen var planen å legge kronene og tiaraene pent til tørk slik at alt var klart til mandag. Så er det bare å håpe på oppholdsvær, for krepp-kapper og regn er som kjent en litt uheldig kombi. På vei ut imponerte barna journalisten med innøvd kongevink, vel gjennomført og verdig en Kronprins på mossebesøk.

Les om flere prinser og prinsesser her