Kornsilo kollapset

Av , og
Artikkelen er over 5 år gammel

En kornsilo i Vestby kollapset onsdag morgen ved 07.30-tiden. Østfoldbanen er stengt i begge retninger inntil videre og rundt 400 tonn mathvete ligger strødd. Det er oppdaget lekkasje fra ytterligere tre siloer. (Se video ved å trykke på hovedbildet)

DEL

Jernbaneverket melder at strekningen Moss-Ås ikke åpner igjen før tidligst torsdag morgen.

Rett før klokken 22 onsdag kveld var oppryddingsarbeidet godt i gang, og ifølge politiet i Follo er nå mye av skinnegangen ryddet.

- Den siste oppdateringen fra mølla er at de arbeider på spreng, og håper at skinnegangen skal være ferdig i løpet av kvelden eller natten, uten at det er noen garanti for det, sier operasjonsleder Erik Loe i Follo politidistrikt til moss-avis.no.

Mesteparten av kornet er i ferd med å bli fjernet, og det arbeides nå med å rive ned en mindre silo på stedet, så det blir mulig å komme til den større siloen som er skadet.

- Det jobbes også med å fjerne løse elementer, så togtrafikken kan avvikles på en trygg måte, forteller Loe.

- Ingen A4-jobb

Det er AF Decom som er hyret inn for å gjøre ryddejobben med å få ned løse stålkomponenter, og daglig leder ved mølla Even Øinæs kan fortelle at arbeidet går framover.

- Vi har fått inn folk som hjelper oss, og nå er selve skinnegangen ryddet for korn, og noen få metalldeler er tatt bort fra skinnegangen for hånd.  Det som gjøres nå er ved hjelp av noen store maskiner, å gå rundt på tomta ved siloene for å klippe bort restene av den siloen som er ødelagt, forteller han.

Det har tildligere kommet inn meldinger om at også de andre siloene kan revne, men dette skal ikke lenger utgjøre en fare.

Friskmeldte siloene

- De tre andre siloene er friskmeldt, selv om de har noen skader som vi følger med på så godt vi kan. Dermed ble beslutningen at de er friskmeldte. Vår 1. prioritet nå er å få bort delene som er en fare for togtrafikken, sier Øinæs.

Men noe tidspunkt for når jobben er gjort kan han ikke gi.

- De trenger fortsatt noen timer, for dette er jo ikke noen A4-jobb. Og uten at jeg kan si noe om tidsaspektet, så er vel mye gjort i løpet av timer timer.

Rydder ferdig til helgen

Øvrig opprydding på linja er planlagt i samarbeid med Jernbaneverket, som har en planlagt stans i trafikken på Østfoldbanen førstkommende lørdag fra klokken 13 til søndag klokken 13.

- Det passer oss ganske greit. Da går vi løs på resten av kornet som ligger langs kanten, og får fjernet dette, sier Øinæs.

Ansatte fra Jernbaneberket er på plass ved siloen,og det er først når de godkjenner at jobben er gjort, at togtrafikken kan settes i gang igjen.

Vanskelig jobb

Sent i ettermiddag startet arbeidet med å rydde området etter silokollapsen i Vestby.

Først må metallrestene etter den ødelagte kornsiloen fjernes, og den jobben var ikke påbegynt ved 17-tiden i ettermiddag. Utstyret for å få fjernet siloen er på plass, men vår journalist på stedet meldte at det foreløpig ikke var gjort noe arbeid for å rydde ulykkesstedet.

Området er fremdeles stengt, og fagleder i Jernbaneverket ventet på at et arbeidslag fra et innleid firma skal ta seg av den vanskelige jobben.

- Det er en komplisert jobb som venter mener fagfolkene, for alt metallet må klippes løs. Først da kan kornet fjernes, fortalte fagleder i Jernbaneverket Ole Christian Engh, som legger til at han aldri har vært borti noe lignende hendelse.

Strømmen var stengt av, og Jernbaneverket har vaktpersonell på stedet for å passe på området.

Smalt kraftig

Det var rundt 0730 i morges at det hørtes et kraftig smell, nærmest som et tordenvær, fra Vestby Mølle og Silo. En stor silo revnet.

– Jeg sto og fylte diesel på bilen da jeg plutselig hørte et brak. Da så jeg at en av kornsiloene ved Vestby Mølle hadde sprukket og at alt kornet raste ut over jernbanen, sier Jon Kåre Karlsen til Moss Avis

Brannvesen og politiet er på stedet, og sikrer området. Det er ikke meldt om personskader i forbindelse med at den første siloen med rundt 400 tonn mathvete sprakk i underkant.

Grunn til fortsatt bekymring

På en kort pressekonferanse ved 11.30-tiden bekreftet innsatsleder Pål Bjelland at politiet er bekymret for en ny kollaps i en tredje tank på området.

– Det var lekkasje i alle de tre tankene, men vi mener at de to første tankene nå er stabile. Vi jobber nå med å stabilisere den tredje tanken. Vi kan ikke utelukke at kollapsen i den første tanken medførte skade på de tre andre siloene, sier Bjelland.

Det er rekvirert et rivningsfirma og en mobilkran for å rydde og sikre den kollapsede tanken. Politiet anser at det fortsatt er farlig å bevege seg i området nær tankene, og har sperret av området.

– Vi tar fortløpende målinger for å sjekke stabiliteten i de resterende tankene, sier Bjelland.

– Ingen dramatikk

Togpendler Ragnhild Olsen var passasjer på toget som gikk fra Moss 07.36 og som passerte skadestedet i Vestby rundt tjue minutter etter at siloen kollapset.

– Det var på ingen måte noe dramatikk da vi passerte stedet. Toget saknet farten litt, men stoppet ikke. Jeg så noen menn med gule vester på stedet, men visste ikke at det hadde vært noen silokollaps, sier Olsen.

Jernbanen stengt

Jernbanestrekningen mellom Moss og Ås ble umiddelbart stengt etter kollapsen. Dette påvirker naturligvis trafikken til og fra hovedstaden, og flere hundre pendlere er hardt rammet. Store forsinkelser må påregnes frem til jernbanelinjen er ryddet og stedet er sikret. I mellomtiden er det satt inn buss-for-tog på strekningen  Ås - Moss. Det settes også inn buss mellom Oslo S og Moss, i begge retninger.

Ved 12.25-tiden opplyser Jernbaneverket at strekningen Moss-Ås ikke åpner igjen før tidligst torsdag morgen.

Jeg sto og fylte diesel på bilen da jeg plutselig hørte et brak.

Reparert i forrige uke

Knut Svae sitter i mottaket på Vestby Mølle og Kornsilo AL.

- Det ble oppdaget lekkasje i en av siloene i forrige uke. Den skaden ble da reparert, men nå skjedde altså dette. Det er nok snakk om en materialsvikt i siloen. Dette blir en forsikringssak, tror Svae.

Per-Ole Wiersholm, daglig leder ved Råde Mølle, forteller til Moss Avis at de nå forsøker å finne ut av hvordan de kan hjelpe kollegaene i Vestby.

- Vi ser nå på mulighetene for å bistå med å suge opp kornet som har lekket ut, sier Wiersholm.

Den daglige lederen har ingen anelse noe om hva som kan ha vært årsaken til kollapsen. Til Moss Avis forteller han at det er møllene selv som står for kontrollen og vedlikeholdet av siloene.

- Vi sjekker siloene jevnlig for rust og slikt, opplyser han.

- Kontroller av siloene, er eiers eget ansvar. Vi endret eiendomsforhold allerede i 1995, og siden den gang har kontrollansvaret ligget hos eierne, sier seniorrådgiver Øyvind Breen i Landbruksdirektoratet.

- Vi har ikke noe ansvar for disse siloene, det eneste forholdet vi har til disse er at de innrapporterer hvor mye korn de tar inn, også får de et tilskudd av oss, avslutter han.

Skulle blitt mel, blir dyrefôr

Svae forteller at siloen som kollapset inneholdt mathvete fra bønder i Follo.

- Kornet skulle til fraktes videre til Bjølsen for å bli mel. Vi skulle faktisk levert et par lass i dag, for dette kornet er ferdig tørket.

Nå blir det trolig ikke noe mel av kornet som ligger strødd utover jernbanelinja og mølleområdet.

- Nei, dette blir nok heller dyrefôr når vi har samlet det opp, avrunder Svae.

Mølla i Vestby var 60 år i fjor, mens siloen som revnet er fra 1986.

Vet du noe om saken? Send tips/bilde/video merket MATIPS til 2005, eller internett@moss-avis.no.

Vi oppdaterer saken.

LES OGSÅ:

Bonde går nye veier: lager bobilhotell på gården

Foreldrene i drapssak: - Det har vært helt jævlig

Masse sopp i skogen: Slik blir du trygg på å plukke sopp

Artikkeltags