I Lizas matverden presenterer hun de herligste matretter. I Lizas verden skriver hun om alt fra interiør til klær. Tanker og tips til hagen kan man lese på Casa Flora. Og til sist, Me myself and Liza, en engelsk blogg som inneholder en mix av de norske bloggene.

Ville teste ut blogging

-Bloggingen begynte som et eksperiment, forteller Analiza.- I påsken 2011 var jeg hjemme og jobbet mens familien dro på ferie. For å få kveldene til å gå begynte jeg å lese noen blogger jeg hadde fått anbefalt.  Noen var bra, andre mindre bra. Jeg ble nysgjerrig og tenkte, hva er det som får folk til å lese og følge en blogg.

Så Analiza startet opp en egen blogg. Med en allsidig bakgrunn fra blant annet søm- og arkitektstudier mangler det ikke på kreativitet. Tidligere hadde hun jobbet med interiør så det ble naturlig å begynne bloggen med det. Men etter hvert tok et annet interessefelt over, nemlig matlaging.

- For å unngå et sammensurium på bloggen bestemte jeg meg for å starte opp flere blogger. Men det er Lizas Matverden jeg brenner mest for og oppdaterer oftest.

Lidenskap for matlaging

Mat har alltid vært en stor lidenskap for Analiza. Hun er oppvokst i Oslo i en matglad familie hvis omgangskrets bestod av mange kokker. -Det var ofte besøk og matlaging hjemme hos oss. Pappa elsket å prøve ut ny spennende mat. Pappas venn Alex, fra nettopp Alex Sushi, introduserte oss til rå fisk tidlig på 80- tallet. Det husker jeg veldig godt, sier hun med et smil.

Lizas Matverden fungerer som Analizas kokebok og familiens matdagbok. Heldigvis for oss er det også en blogg. Her finner en nemlig oppskrifter på alt fra de lekreste desserter til vietnamesiske spesialiteter. Analiza har diabetes og et annet familiemedlem tåler ikke syntetiske tilsetningsstoffer, så mye av maten lages fra bunnen av. Da hun i tillegg er mor til fire må maten være enkel og grei å lage. Pizza og lasagne er lov, men ikke for ofte. Barna er noe uenig i det.

Internasjonal inspirasjon, men kortreist mat

Tidligere har familien bodd i California, Hong Kong og Sør Korea.  Og Analiza henter mye inspirasjon fra andre matkulturer. Favorittmaten er amerikansk italiensk .– Men norsk husmannskost er også veldig godt og jeg har alltid vært stor fan av Ingrid Espelid Hovig. Hennes matprogram har jeg fulgt med på siden jeg var liten jente, forteller hun.

- Når jeg er så heldig å bo på Jeløya hvor det finnes så mye god lokal, kortreist mat. Jeg handler mye på Orkerød Gartneri. Ellers dyrker jeg grønnsaker og urter i kjøkkenhagen min. Hun er også er en ivrig sanker. - Sopp og bær må plukkes hvert år. Og blåskjell og fisk har man jo tilgang til hele året.

Sosialt bloggmiljø

Så hva er det som får folk til å lese en blogg? Etter å ha vært en aktiv blogger i snart to år har Analiza en teori på det. – En må være aktiv og personlig. Jeg har inntrykk av at folk gjerne vil vite alt om deg. For meg er det ikke aktuelt å personifisere familien min, men min matglede deler jeg gjerne, sier hun entusiastisk. Som aktiv blogger blir hun invitert på promoteringstreff når nye produkter skal lanseres. Hun har også arrangert egne bloggtreff. – Det er morsomt å bli anerkjent og å bli invitert med på ting. Man lærer av hverandre og det er sosialt og hyggelig å møte andre bloggere.

Tips fra matprat:

Dette er en enkel, sunn og god hverdagsmiddag:

Ha noen poser med frossen lapskaus i frysen. Da er det bare å tilsette litt buljong eller kraft, frese litt løk og tilsette det man ønsker av kjøtt.

5 ting en alltid bør ha på kjøkkenet:

- en god olivenolje

- løk og hvitløk

- tomater

- en god pesto

- krydder