Løs hund jaget seks sauer i døden

De døde sauene ble funnet i vannet

De døde sauene ble funnet i vannet Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I løpet av natten har en løs hund skremt fem sauer på vannet på Søndre Sletter, slik at de druknet. Tre andre lam er bitt i halsen og ryggen av samme hund, én døde av skadene. Dette til tross for at det er båndtvang på øyene. - Forferdelig trist, sier bonden.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Toralf Stuvik har sauer på både Søndre og Store Sletter. Til morgen i dag ble han oppringt av politiet med en forferdelig nyhet: En lokal fisker hadde observert flere sauer flytende i vannet.

- Det var et trist syn som møtte oss. Tre lam og to sauer er jaget på vannet av en løs hund tilhørende to ungdommer som teltet på øya, sier Stuvik og legger til:
- De har ikke sjans til å svømme med så mye ull på kroppen. Det blir altfor tungt, sier han.

Seks døde, tre bitt

Da Stuvik tittet nøyere etter saueflokken sin oppdaget han at tre lam var bitt i halsen og i ryggen.Det ene lammet døde av skadene, men Stuvik klarte ikke å få tak i de to andre.

- De løp fra meg, slik at disse må vi ut igjen for å få tak i og hjelpe, sier saueeieren.

Dette er bare forferdelig trist

Stuvik fant hunden - en siberian husky - den løp fremdeles rundt da Stuvik og hans kollega fra Tomb landbruksskole, Asbjørn Røyneberg, fant hunden som hadde drept fem av sauene hans. I teltet overnattet to ungdommer.

- Det var en hel masse unnskyldninger om at de ikke visste at det ikke var lov til å ha hund løs, men rett bak dem var det et skilt hvor det står nettopp dette. Som hundeeier bør du vite hva du kan og ikke kan gjøre, spesielt i et naturområde, sier Stuvik.

Han og Røyneberg fikk personalia av de to personene i teltet, og kunne konstatere at camperne var én fra Råde og én fra hovedstadsområdet. De to ble med på redningsarbeidet da det gikk opp for dem hva som hadde skjedd.

Stuvik fikk hjelp fra Redningstjenesten til å fraktet de døde sauene tilbake på land og videre til gården sin. Nå skal bonden anmelde hendelsen.

- Dette er bare forferdelig trist, sier han.

- En tragedie

Egil Holmsen, som er leder ved Landbruksforvaltningen i Rygge, Råde og Moss, omtaler episoden som en tragedie.

- Her har det altså vært folk som har teltet og latt hunden gå løs. Hunden har jagd sau over hele øya i flere timer, og dette har ført til en sauetragedie, sier Holmsen til moss-avis.no

Selv om det er båndtvang på øyene, forteller landbrukssjefen at flere besøkende gir blaffen i akkurat dette.

- Det er veldig viktig at folk er klar over at det er sau her ute, og at man ikke kan slippe hunden sin løs. Det er tydelig at mange ikke bryr seg om båndtvang når de kommer til en øy ute i Oslofjorden, sier Holmsen.

Operasjonsleder Arne Olav Haraldstad ved Østfold politidistrikt kan opplyse at politiet fikk melding om sauer i vannet og løs hund på land klokken 05.36.

Artikkeltags