Mellom trærne på Pålsrød gård i Rygge går det en koselig sti. Følger man den innover i skogen, forbi det idylliske tjernet, åpenbarer det seg en liten drøm av en urtehage.

Mat og helse

Her har Anne Sofie Larsen utrettelig i år etter år skapt en oase med et vell av farger, dufter og helsebringende egenskaper. Hun er mer enn gjennomsnittlig opptatt av hvordan det vi putter i oss påvirker helsen.
- Vi blir hva vi spiser, sier hun, og viser til et helsebudsjett som går til værs uten at man snakker om den enkeltes ansvar for egen helse.
- Før spiste man ikke lørdagsmat hele uken, sier hun.

Urtehagen på Pålsrød er riktig nok langt fra hemmelig, og på mandagene gjennom sommersesongen inviterer hun til urtevandring i hagen. Med kaffe, te og hjemmebakt i paviljongen. Gjennom årene er det mange som har fått oppleve hagen, og hun setter pris på de besøkende:
- Det er så mange hyggelige mennesker som har lagt igjen mye godhet her, smiler hun.
Frem til i år har hun også hatt eget urteutsalg på gården, men i år har helsen satt en stopper for dette.

LES OGSÅ: Har skapt en helt spesiell hage, uten gressplen

Gammel visdom

Allerede på vei gjennom skogen aner man at det er et spesielt sted. Langs stien er det små bed, og her og der er det satt opp flate steiner, hvor hun blant annet har beskrevet de ulike plantene i skogen og hvordan deres egenskaper er blitt brukt gjennom tidene.

Før spiste man ikke lørdagsmat hele uken

Og nettopp her er det mye kunnskap som har gått i glemmeboka. For mens folk tidligere visste hvordan man brukte det man hadde rundt seg av planter og urter til alt fra å bedre helsen, lege sykdommer og skader til å produsere mat, tjære og andre nyttige ting, får vi i dag alt vi trenger på apotek og kjøpesenter.

Men Anne Sofie brenner for å videreformidle den gamle kunnskapen.
- Vet dere for eksempel at løvetannblader renser leveren.  Jeg spiser det hver dag, men de må skylles godt, sier hun, og ber oss smake på de beske bladene.
Det er de fine, grønne bladene med jevne kanter og uten røde trevler som er best. Hun tørker også løvetannblader slik at hun har et lager gjennom vinteren.

LES OGSÅ: Har vunnet sin sjuende kamp mot kreften

Mye jobb

Det er vanskelig å se for seg hvor mange timers arbeid som ligger bak urtehagen på Pålsrød. Anne Sofie har opparbeidet hagen bed for bed. I tillegg til planting og luking skal gresset klippes og stien gjennom skogen rakes. Til gjengjeld har hun stor glede av å jobbe ute i skogen og hagen.

Det er så mange hyggelige mennesker som har lagt igjen mye godhet her


Her er et utall av planter med forskjellige historier. Noen sår hun selv, andre har hun hentet fra forskjellige steder. Noen giftige planter har hun også, men de står i en egen innhegning. Anne Sofie understreker at det ikke er nødvendig med en egen urtehage for å få gleden av selvdyrkede urter: 
- Man behøver ikke å dyrke mer enn det man bruker, understreker hun.

Men å merke alt man planter godt, så man vet hva man har hvor, er et godt tips. Selv bruker hun tusj på stein også til dette formålet.

Hør henne si mer om dette i videoen over!

Antioksidanter

Hun er ikke så opptatt av å forteller hvordan de ulike urtene skal brukes, men synes i stedet at man bør prøve seg frem litt selv.

Hør henne forklare hvorfor i videoen til høyre

De vakre, spiselige blomstene bruker hun gjerne som pynt på maten.
- Men man må være klar over at ikke alle plantene har spiselige blomster, understreker hun.

Oregano er en av plantene hun trekker frem.
- Oreganoen er flerårig, lett å dyrke og sprer seg villig, forteller hun.
Vi er kanskje mest vant til å bruke den som topping på pizzaen. Men hvor sunn den er, er neppe så kjent. Oregano er blant annet full av antioksidanter.

Timian var populært i det gamle egypt, og oljen ble brukt til balsamering. Den har antiseptiske og slimløsende egenskaper, og en god og karakteristis smak. Selv om timian kan overvintre, pleier hun å så nytt hvert år. Krydderurten finnes i forskjellige varianter, som appelsintimian, sitrontimian og karvetimian. Den kan brukes i så vel te og supper som til fisk og kjøtt, og biene er veldig glad i blomstene.

Hør Anne Sofie fortelle mer om timian i videoen til høyre!

LES OGSÅ: Selvdyrket er veldyrket

Buljong og legende blader

Løpestikken eller kjærlighetsurten vokser godt, er flerårig, og har en kraftig, buljongaktig smak.
- Den kan brukes med kjøtt eller fisk, og kok den gjerne sammen med potetene, sier hun.
Selv bruker hun gjerne litt sammen med pølse og brød.

Kattemynten er fin som kantplante, og som navnet tilsier, en godbit for kattene.
I urtehagen finner man også forskjellig løk. Hvitløken er jo kjent for å være spesielt sunt, men det gjelder også for de andre typene, som gressløk, luftløk og pipeløk. Og løkene kommer igjen.

Av kardeborre lager hun en tinktur mot flåttbitt.
- Jeg føler at det hjelper, sier Anne Sofie, som selv har blitt utsatt for borreliose tre ganger.
- Jeg er stadig på vakt mot flåtten, sier hun.

HØR ANNE SOFIE FORTELLE OM FLÅTT-TINKTUREN I VIDEOEN I DENNE SAKEN.

Groblad skal ha sårhelende egenskaper, og ble brukt som plaster i gamle dager. Mynte blir deilig te hvis man heller kokende vann over de friske bladene og bjørnerot kan brukes på samme måte som persille.

Av spansk kjørvel kan man bruke både blader, frø og røtter. Planten kan brukes som søtningsmiddel, og Anne Sofie bruker den i sylting i stedet for sukker. Fruktene har en kraftig, søt lakrissmak, og de ferske fruktene kan gjerne tygges i stedet for godteri. 

LES OGSÅ: Grønnsaken man kan se vokse