Minst 18 spisesteder blir anmeldt etter skatte-kontroll

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Skatteetaten har gått 111 serveringssteder i Østfold og Follo nærmere etter i sømmene. Det ble funnet feil ved 80 prosent av spisestedene – og minst 18 steder blir politianmeldt.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

- De siste ukene har vi gjennomført kontroller av 111 virksomheter, forteller seksjonssjef Bjørn Marhaug ved kontrollavdelingen i Skatt øst.

Kontrollaksjonen ”Hvit kyst” har vært rettet mot serveringssteder i Østfold og Follo-distriktet. 

Av de 111 stedene som ble kontrollert, har vi funnet feil ved cirka 80 prosent av spisestedene og minst 18 blir politianmeldt, men antallet kan øke. Dette er et nedslående, sier Marhaug.

Ved en tilsvarende aksjon i Oslo for ett år siden ble 55 spisesteder ilagt en bot på kr. 50.000 hver.

- Vi har hatt en formening om at Oslo er verst i restaurantbransjen, og der var det jo en aksjon i fjor. Også ser vi jo nå at det ikke er noe bedre i Østfold og Follo, og kanskje særlig i de litt større byene som Moss, Fredrikstad og Sarpsborg, sier Marhaug til moss-avis.no

I Moss kontrollerte skatteataten 13 serveringssteder. Ved 59 prosent av stedene fant etaten feil, og ved tre av stedene var feilene så alvorlig at det vil resultere i en anmeldelse.  

Alvorlige resultater

-Vi holder nå på å gå gjennom materialet, men kan allerede nå si at resultatene også denne gangen er alvorlige. Blant annet ser vi at rundt 70 prosent av de kontrollerte stedene har mangelfulle dagsoppgjør. Kontrollørene oppdaget for eksempel differanser mellom oppbevart kontantbeløp i kassa og registrert kontantsalg på kassaapparatet. Noen steder slås ikke salget inn fortløpende, eller det registreres ikke i det hele tatt.

- Det nytter ikke å notere hvor mange øl man selger og slå dem inn på slutten av kvelden. Når virksomhetene har manglende kassakontroll, kan det også være et signal om at ansatte blir avlønnet svart, sier Marhaug.

Tilleggskatt

Seksjonssjefen i Skatt Øst opplyser at noen av stedene som nå ble kontrollert vil få et nytt besøk der det blir foretatt et mer omfattende bokettersyn.

- Da kan det bli snakk om tilleggsskatt og etterbetaling av moms. I de groveste tilfellene kan de ansvarlige også få en daglig tvangsmulkt på 860 per dag begrenset opp til en million kroner inntil de innretter seg, forteller Marhaug.

Les også: Vil ikke granske skjenkebrudd

Artikkeltags