Mistet skoleplass etter endring fra Utdanningsdirektoratet

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Elever ved Tomb videregående skole får ikke lov til å fullføre fjerde og siste år. Nå står de uten studieplass.

DEL

Tomb videregående skole har lenge kunnet tilby sine elever en fireårig utdanning som gir dem tittelen agronom ved fullført eksamen. Agronom gjelder personer som har gjennomført en landbruksfaglig utdannelse og kan søke opptak ved høgskoler og universiteter.

Nå har Utdanningsdirektoratet besluttet at skolen ikke har lov til å tilby elevene mer enn tre års videregående utdanning. Dermed mister de som egentlig skulle ha begynt på fjerde og siste året studieplassen sin.
 

Sen beskjed

Beskjeden ble gitt til skolen i begynnelsen av mai, flere uker etter at fristen til Samordna opptak hadde gått ut. Elevene fikk derfor ikke mulighet til å søke på andre skoler, og de fleste står nå uten studieplass etter sommeren. Ifølge rektor ved Tomb videregående skole, Astrid Langmoen Olsen, gjelder dette rundt 30 elever.

– Jeg har ikke oversikt over det nøyaktige tallet nå, men det jeg kan si med sikkerhet er at det var 75 søkere til tredje året. Andelen av de som også hadde planer om å ta et fjerde år vil jeg anslå ligger på rundt 30, uten å kunne si det helt sikkert.

Hun mener Utdanningsdirektoratet gjør en åpenbar feil ved ikke å la elevene fullføre studiet.

– Skal vi redde landets fremtid er det viktig å kunne klare å produsere mat. Dette er en viktig utdannelse, og ikke minst er det en viktig sak for de det gjelder, sier hun.
 

Til Stortinget

Høyrepolitikeren Tage Pettersen har engasjert stortingsrepresentant Elisabeth Aspaker i saken. Hun har bedt kunnskapsminister Kristin Halvorsen om å endre Utdanningsdirektoratets beslutning. Pettersen håper på positiv respons ved å løfte saken opp på stortingsnivå.

– Jeg håper og tror at noe blir gjort når statsråden blir gjort oppmerksom på problemet og ser urimeligheten i det hele, sier han.

Han håper dette kan løses i god tid før neste skolesemester starter, slik at de berørte kan slippe å leve i uvisshet om framtiden.

– Det viktigste nå er å hjelpe disse elevene så fort som mulig og la dem fortsette med siste året slik de opprinnelig var tiltenkt. Så kan vi ta det prinsipielle i denne saken til høsten, avslutter Pettersen.
 

Artikkeltags