BERLIN – Her snakker vi om gode norske råvarer og spesialiteter, slo landbruksminister Lars Peder Brekk fast da han gjestet standen til Moss og Østfold under gigantmessen Grüne Woche i Berlin.

Han hadde med seg både samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen, som føyde seg inn i køen av Norges-frelste tyskere og andre smaks- og skuelystne. Selvsagt gikk det i elgburgere og Morsa-akevitt.

Unn Bøhm Tveito fra Visit Moss lot imidlertid ikke statsrådene forlate standen uten å ha fått en liten runde om lokale politiske spørsmål med samferdselsministeren.

Ba om tunnel

– Jeg måtte komme med noen innspill om Moss og trafikk til henne. Det er mye trafikk som går tvers gjennom Moss, og sett ut fra et turistmessig ståsted, ønsker vi å stoppe denne trafikken. Hun var helt enig med meg i at vi har noen utfordringer, men som politiker kunne hun ikke love noe der og da, smiler Tveito.

Hun ser gjerne at trafikken legges i tunnel et stykke fra Bastøfergen, og så nesten til Mosseporten og ut av byen, en strekning på flere kilometer.

Også utviklingen på Rygge var naturlig å ta opp med statsråden.

– Her ligger det enorme muligheter for både Moss og Østfold. Fra første dag Ryanair begynte med utenlandsrutene, så troppet det opp turister hos oss, sier Tveito. Hun forteller at det kommer flere og flere turister for hver ny rute som opprettes, spesielt fra Tyskland, men også Nederland, Belgia, Frankrike og Storbritannia. Mange er yngre turister som søker skogens ro og opplevelser i Østfold.

Tveito mener deltakelsen i Berlin er svært matnyttig for Østfold.

– Tyskerne kjenner Norge, de vil besøke Norge, og det gjør de også i stor grad. Derfor er det viktig for oss å representere regionen her nede, sier hun.

– Kjøp lokal mat

Ann Kristin Andreassen fra Fylkesmannen i Østfold registrerer at mange har blitt mer bevisste når det gjelder å kjøpe lokale råvarer og produkter. Men hun tror det er mye mer å gå på.

– Den norske delegasjonen er blant annet her nede for å løfte regionale og lokale råvarer og spesialiteter. Mange kunne være mer bevisste, og kanskje spørre i butikker og restauranter om det finnes lokal mat, mener Andreassen.

Hun sier at det også er en viktig strategi for Østfold å dra mer nytte av Moss som knutepunkt.

– Vi har Rygge, E6, fergene, svenskegrensen og adkomst til skog og mark i nord, så alt dette må utnyttes, sier Andreassen.
Hovedintensjonen er å stoppe turistene i Østfold.

– Det gjør vi da også i stadig større grad. Folk begynner å få øyene opp for oss, avrunder hun.