Moss er bare 20 kroner fra Norges-toppen i e-skatt

Ordfører Paul-Erik Krogsvold advarer mot å tro at eiendomsskatten kan fjernes med et pennestrøk etter valget. Det mener han vil bety et langt dårligere tilbud av kommunale tjenester til innbyggerne.

Ordfører Paul-Erik Krogsvold advarer mot å tro at eiendomsskatten kan fjernes med et pennestrøk etter valget. Det mener han vil bety et langt dårligere tilbud av kommunale tjenester til innbyggerne. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Ordfører Paul-Erik Krogsvold (Ap) frykter at Frp vil rasere kommunen med kraftige kutt i eiendomsskatten etter valget.

DEL

Utgangspunktet for denne negative statistikken for Moss kommune er SSBs kostra-tall sammenlignet med innbyggertallet. I følge en oversikt fra Dagens Næringsliv basert på disse tallene kom Hamar og Moss ut på topp blant norske kommuner når det gjelder å kreve inn eiendomsskatt.

I Hamar utgjør eiendomsskatten per innbygger hele 2900 kroner og i Moss er denne summen på 2880 kroner. Sarpsborg kommer på åttende plass på lista med 1630 kroner i eiendomsskatt per hode i kommunen.

Del på Facebook

Nødvendig

- Dette er ikke positivt, men vi har sagt klart i fra at E-skatten ikke skal økes ytterligere, sier ordfører Paul-Erik Krogsvold.

- Imidlertid måtte vi gjøre noe da vi overtok en gjeld på 70 millioner etter de borgerlige.
- I tillegg har vi nå bygget både skoler og sykehjem og dette hadde vi ikke greid uten eiendomsskatten. Kommunen tar inn ca 89 millioner per år i E-skatt. Hvis Frp etter valget vil foreta kraftige kutt i denne skatten, så betyr det en rasering av kommunens tilbud og tjenester, sier Krogsvold.

Han minner om at E-skatten også gikk opp i den siste perioden da de borgerlige styrte.


Ikke overrasket

- Jeg er ikke overrasket over at Moss er på toppen av denne negative statistikken, sier Frps gruppeleder, Erlend Wiborg.

- Dette har vi sagt lenge, men Frp i posisjon vil jobbe for å redusere denne urettferdige skatten.

- Imidlertid sier det seg selv at vi ikke kan greie dette over natta. Men i løpet av en fire-års periode bør vi greie dette.

- Men vil dere ikke da måtte nedlegge tilbud til innbyggerne?
- Nei, vi vil blant annet konkurransette sykehjem, selge eiendommer og kutte i kulturtilbudet til voksne for å få inn mer penger, fremholder Wiborg.

Høyres gruppeleder, Tage Pettersen, medgir at det er en utfordring å kutte i eiendomsskatten.

- For at dette ikke skal bli brutalt, må vi ta en slik nedtrapping gradvis. Det er jo slik at en kommune fort blir avhengig av slike inntekter.
- Men i Moss har vi jo også ganske høye VAR utgifter. Dermed blir dette totalt sett ganske dyrt for innbyggerne, avslutter Pettersen.

Artikkeltags