Gå til sidens hovedinnhold

Moss godtar ikke å betale brannberedskap for nabokommuner

Artikkelen er over 10 år gammel

I Moss og Våler er det liten vilje til å betale regningen for økt brannberedskap i Råde og Vestby. Tage Pettersen (H) vil heller se på eierbrøken i MOVAR.

– Det er bred politisk enighet i Moss om at vi ikke kan ta regningen for økt brannberedskap i nabokommunene. Vi har nok å bruke våre egne få midler på, sier Tage Pettersen (H), nestleder i representantskapet i MOVAR.

Moss Avis skrev i går at styret i MOVAR foreslår fast bemannet brannvakt i Råde og Vestby for å øke brannberedskapen i distriktet. Hvis MOVAR går inn for såkalt kasernert brannvakt i Råde og Vestby, må Moss ut med 6,4 millioner mer i året. Våler får økt regningen med 437.000, og Rygge 1,5 millioner.

For mye

– Moss får ikke noe utbytte av dette, og slik selskapsavtalen er utformet betaler Moss i dag nesten 60 prosent av brannkostnadene i MOVAR, selv om vi bare eier 46 prosent, fordi brannkostnadene i sin tid ikke fulgte eierbrøken. Dette har det vært reagert tverrpolitisk på i Moss. Vi betaler allerede for mye, og med fast plasserte brannvakter i Råde og Vestby blir ekstraregningen enda større. Bystyret er samstemt i at dette vil ikke Moss akseptere, sier Pettersen, som i stedet vil se på eierbrøken i MOVAR.

– Det er åpenbart to kommuner som tjener på dette forslaget; Vestby og Råde. Spørsmålet er om de tjener så mye at de går med på å endre eierbrøken, sier Tage Pettersen, som mener alternativet er å utsette beslutningen om faste brannvakter i nabokommunene.

Opp 27 prosent

– Vi får ikke noen beredskap her i Våler, vi får bare regningen, sier leder av Våler Ap, Mariana Oberti, som også sitter i styret av MOVAR. Med styrets forslag vil Våler få økt sine utgifter med 27 prosent, eller 437.000, i 2011. Oberti mener MOVAR må vise moderasjon i trange tider for kommunene.

– Man kan ikke kjøre Mercedes i MOVAR når kommunene ikke engang har råd til en liten Lada. En situasjon hvor man må kutte i skole og sykehjem for å gi mer til MOVAR er helt uakseptabel, sier Oberti.

Rådmann i Våler, Hans Petter Karlsen, er av samme oppfatning.
– Jeg har lagt økningen inn i budsjettforslaget, men ikke med stor glede. Med brannvakt i Råde og Vestby blir økningen av beredskapen i Våler marginal. Det er lite tiltalende å sende regningen ut til innbyggerne når utgiftene går opp 27 prosent, og de ikke får noe mer for det, sier rådmannen.

Med Vålers tre relativt lavt befolkede tettsteder er brannberedskapen på laveste nivå.
– Derfor er det vanskelig å se at det er naturlig med ekstra kostnader, sier Karlsen.

I Rygge er økningen ikke lagt inn i rådmannens budsjettforslag.
– Det må eventuelt vurderes opp mot sykehjemsplasser og andre utgiftsposter, sier ryggeordfører IngerLise Skartlien, som hadde ønsket seg en bredere debatt om det fremtidige brannvesenet blant eierkommunene i MOVAR.

Kommentarer til denne saken