Moss innfører kontantstøtte for 2-åringer

Det var de borgerlige partiene i Moss som vedtok innføringen av lokal kontantstøtte for toåringer. Fra venstre: Erlend Wiborg (Frp), Sindre W. Mork (V), Kjellaug Nakkim (H) og Halvard Sand (KrF).

Det var de borgerlige partiene i Moss som vedtok innføringen av lokal kontantstøtte for toåringer. Fra venstre: Erlend Wiborg (Frp), Sindre W. Mork (V), Kjellaug Nakkim (H) og Halvard Sand (KrF). Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Hittil har vi fått 12 søknader fra foreldre som vil ha kontantstøtte i stedet for barnehageplass til toåringene sine.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Det sier Eva Eek i Moss kommune.
Beregninger Moss kommune har foretatt tyder på at det årlig vil komme mellom 50 og 60 søknader om lokal kontantstøtte til toåringer.

– Her vil det komme søknader hele tiden. Lokal kontantstøtte ytes fra den måneden barnet fyller to år og til og med måneden før barnet fyller tre år. Dersom barnet begynner i barnehage, utbetales kontantstøtte til og med måneden før barnet begynner der, tilføyer Eek.

Pådriver

Halvard Sand (KrF) var én av pådriverne for å få innført lokal kontantstøtte for toåringer i Moss. Moss KrF hadde også programfestet dette i partiprogrammet sitt ved kommunevalget i fjor høst.

– Jeg er glad for å høre at 12 foreldre nå har søkt om lokal kontantstøtte. Det betyr at de får en håndsrekning de ellers ikke ville ha fått. KrF er opptatt av at familier skal ha valgfrihet. Noen familier ønsker barnehageplass for toåringene mens andre foreldre ønsker at far eller mor skal være hjemme med barnet til det fyller tre år. Vi vil legge til rette for at hver enkelt familie kan velge det som er best for dem, sier Sand.

May Hansen (SV) er motstander av kontantstøtte:
– Det er gledelig å høre at det bare er så få som 12 familier som hittil har søkt om lokal kontantstøtte. Det betyr at de aller fleste velger å ha barna i barnehage. Full barnehagedekning er blitt en suksesshistorie. Men fortsatt trenger vi flere barnehageplasser i sentrum.

Innvandrere

Hun synes det blir interessant å se hva slags familier som har søkt om lokal kontantstøtte:
– Trenden nasjonalt er at det særlig er innvandrerforeldre som velger kontantstøtte i stedet for barnehage.

Ifølge Eek er det nå rundt 150 barn i Moss som står på venteliste for å få barnehageplass.
– Alle som har krav på plass har fått tilbud om det. Men noen foreldre har valgt å si nei takk fordi de vil ha barna i en annen barnehage. Andre har søkt for sent. Nå pågår suppleringsopptaket, og vi tar opp barn fra ventelistene våre etter hvert som det blir ledige plasser i barnehagene, sier Eek.

Fortsatt er det særlig i området Ørejordet/Melløs/sentrum at mangelen på barnehageplasser er størst.

Det bekymrer Eirik Tveiten (Rødt):
– Barnehagetilbudet i sentrum er ikke godt nok. Jeg lurer på hvordan de mange familiene med toåringer som ikke har søkt om kontantstøtte får kabalen til å gå opp fra høsten av.

Artikkeltags