Gå til sidens hovedinnhold

Moss kan spare sju millioner i brannberedskap

Artikkelen er over 10 år gammel

Moss kan spare 7 millioner i 2011 hvis kostnadene til brannvesenet blir fordelt i samsvar med eierbrøken i MOVAR.

– Moss kan gå med på faste brannvakter i Vestby og Råde hvis fordelingen av utgifter til brann endres, sier Tage Pettersen (H), nestleder i representantskapet i MOVAR.
Fordelingsnøkkelen til brann er nemlig ikke identisk med eierbrøken i MOVAR (se faktaramme). Som Moss Avis har skrevet før, betaler Moss nesten 60 prosent av spleiselaget til brannvesenet.


– Hvis vi får en ny brannordning med faste brannvakter i Råde og Vestby, men beholder dagens fordelingsnøkkel, blir utgiftene til Moss 30,2 mill i 2011. Det er innstillingen til representantskapet. Hvis derimot fordelingsnøkkelen blir endret i tråd med eierbrøken i MOVAR, blir utgiftene til Moss 23,2 mill, selv med faste brannvakter i nabokommunene, sier Tage Pettersen.

Les også: Moss godtar ikke å betale brannberedskap for nabokommuner


Dette er regnet ut av administrasjonen i Moss kommune. Tallene er godkjent av MOVAR.
En endring av fordelingsnøkkelen vil kreve 2/3 flertall i representantskapet. Pettersen tror ikke det blir enkelt å få det gjennom:
– Ser man på disse tallene vil Moss og Våler tjene på en ny fordeling, mens det vil bli dyrt for Rygge og Råde, sier han.
Hvis fordelingen skulle vært basert på innbyggertall, slik det er noen steder, ville utgiftene til Moss vært enda lavere: 21,6 mill, ifølge tallene.

Dyrt

Vann, avløp, renovasjon og feiing går til selvkost i MOVAR, og kommunene betaler for det de bruker. Den opprinnelige årsaken til at Moss har en høyere andel for brann var at byen hadde brannvakt og de andre ikke.

– Kan man ikke snu det hele og si at de andre kommunene til nå har betalt for Moss’ gode brannberedskap?
– Nei. Alle har tjent på dette. Hvis kommunene skulle drevet egen brannberedskap ville det kostet hver kommune 5–6 mill mer enn i dag, sier Pettersen.

Endringer

Det er ikke lenge siden eierbrøken i MOVAR ble endret, og Moss gikk fra å eie 57 til 46 prosent av MOVAR. Men fordelingsnøkkelen for brann har ikke fulgt etter.
– Den lever sitt eget liv, sier adm.dir. i MOVAR, Erling Berg. Representantskapet skal nå vurdere om fordelingsbrøkenskal evalueres hvert 4. år.


– Hva kan føre til endringer?
– At en kommune kjøper flere tjenester. Generelt bør fordelingsbrøken reflektere kommunens forbruk av kostnadskrevende tjenester, sier Berg.
– Det er vanskelig å gå inn og se på bygningsmasse og aktiviteter i kommunene, for det endrer seg fort og jevnes ut. Det var enklere tidligere, da Moss var en bykjerne med høyblokker og fabrikker. I dag er det store næringsområder i de fleste kommunene, sier Tage Pettersen.

Les også: MOVAR vil ha flere brannmenn på vakt

Les også: Moss må betale mest av regningen

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.