Moss kommer dårlig ut i nytt statlig inntektssystem

Ordfører Paul-Erik Krogsvold (AP) er skuffet og fortvilet over at Moss bare får 1,1 millioner kroner mer som følge av regjeringens nye inntektssystem for kommunene

Ordfører Paul-Erik Krogsvold (AP) er skuffet og fortvilet over at Moss bare får 1,1 millioner kroner mer som følge av regjeringens nye inntektssystem for kommunene Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

- Moss kommer elendig ut i Regjeringens nye inntektssystem. Dette betyr at vi må fortsette prosessen med millionkutt.

DEL

Det sier ordfører PaulErik Krogsvold (Ap). Han er ikke fornøyd med at Moss kommune bare får 1,1 million kroner mer som følge av den rødgrønne regjeringens forslag til endring i inntektssystemet for kommunene.

Som Moss Avis har skrevet en rekke ganger, står Moss kommune foran en kraftig kuttprosess: Driften må rasjonaliseres med 120 millioner kroner de neste fire årene. Dette vil ramme innbyggernes tjenestetilbud hardt, og verst vil det gå ut over eldreomsorg og skoler.

- Moss får riktignok 11,8 millioner kroner i økte overføringer fra Staten neste år. Men heller ikke det er nok til å stoppe den omstillingsprosessen vi nå har begynt på, legger Krogsvold til.

Sosial nød

Tage Pettersen (H) sier at endringene i inntektssystemet til kommunene bare er et bitte lite skritt i riktig retning:
- Men i forhold til de sosiale utfordringene Moss har, burde vi ha fått mye mer penger.
- Fordelingssystemet mellom de ulike kommunene er overmodent for en fullstendig endring, mener han.

Pettersen er også bekymret over at Regjeringen vil redusere potten for rentefrie lån til bygging av sykehjem og bo og servicesentre med 183 millioner kroner:
- I verste fall kan det bety at Moss må ta opp dyrere lån enn forutsatt til byggingen av det nye bo og servicesenteret i Skoggaten, sier Pettersen.

Råde verst ut

Råde kommer enda verre ut enn Moss. Råde er fra før av Østfolds fattigste kommune. Men endringene i inntektssystemet vil bety at Råde får 1,6 millioner kroner mindre i overføringer fra Staten.

- Dette er dramatisk. Råde er fylkets minst inntektsrike kommune. Da er det vanskelig å forstå hvorfor vi må enda mer ned i inntekter, sier Løkke.

Han legger til at kommunen hans driver med innsparinger så godt den kan allerede. Han kan ikke skjønne hvordan Råde skal kunne kutte enda mer.

Da er det en mager trøst at Råde kommune fra neste år får en økning i de statlige overføringene på totalt 2,7 millioner kroner.

- Endringene vil føre til at våre bykommuner vil komme noe bedre ut enn tidligere. Det er vi fornøyd med, sier stortingsrepresentant Irene Johansen (Ap) fra Moss.

Artikkeltags