Moss kommune har doblet gjelden til 1,4 milliarder på fem år

Nye Nøkkeland skole er ett av de tyngste økonomiske løftene i Moss kommune de siste årene. Skolen kan få en prislapp på rundt 220 millioner kroner.

Nye Nøkkeland skole er ett av de tyngste økonomiske løftene i Moss kommune de siste årene. Skolen kan få en prislapp på rundt 220 millioner kroner. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Høyres ordførerkandidat, Tage Pettersen, medgir at kommunen har hatt en eksplosiv økning i gjelden. – Dette er en skremmende utvikling, sier han.

DEL

I år 2005 hadde Moss kommune (inkludert Moss kommunale eiendomsselskap) i overkant av 795 millioner i gjeld.
Mot slutten av 2010 har dette tallet vokst til drøye 1,3 milliarder.
 
Med nytt sykehjem under prosjektering i sentrum og planer om flere omsorgsboliger vokser fort den samlede gjelden til 1,4 milliarder.

Høyres gruppefører og ordførerkandidat, Tage Pettersen, blir overrasket da Moss Avis presenterer tallene.
– Det er ingen tvil om at dette er en formidabel økning i gjelden.
– Jeg har ikke sett de tallene du nå referer til. Fra administrasjonens side blir de ofte gjemt bort sammen med andre tall. Men en dobling på fem år er jo eksepsjonelt.

Gigantisk

– En total gjeld på 1,4 milliarder er ingen spøk. Det er en stor utfordring å håndtere denne summen. Derfor har heller ikke Høyre lovet å senke eiendomsskatten umiddelbart. Det kan vi ikke når den samlede gjelden er så stor, sier Pettersen.

– Men da er det kanskje ikke så spennende å bli ordfører i Moss?
– For å si det sånn, så kan jo dette være med på å dokumentere at det er greit at noen andre tar over, avslutter Tage Pettersen.

Blant store investeringer i Moss kommune de siste årene er byggingen av Peer Gynt sykehjem, utbyggingen av Orkerød sykehjem, rehabiliteringen og utbyggingen av Bytårnet skole og byggingen av den nye skolen på Kambo.

Med en prislapp på ca. 220 millioner er Nøkkeland skole er stort løft for kommunen. Men dette er prosjekter som det i stor grad har vært tverrpolitisk enighet om.

Det poenget betoner også Aps Erik Roth Nilsen.
– Disse pengene har jo gått til samfunnsmessige viktig oppgaver som skoler og sykehjem til byens eldre. Det er riktig at gjelden er stor, men jeg er ikke bekymret av den grunn, sier han.

– Men vil ikke dette kunne tvinge fram en økning i eiendomsskatten?
– Fra Aps side mener vi at dette skal vi greie med å beholde dagens skattesats. Det samme sier jo nå langt på vei også Høyre, mens Frp lover kutt. I dagens situasjon er dette å kaste blår i øya på folk. Dessuten blir det jo interessant å se hvordan byens to største borgerlige partier da eventuelt skal samarbeide etter valget, sier Roth Nilsen.

Vil selge

– Vi kan love kutt i eiendomsskatten fordi vi skal selge kommunale eiendommer, sier Erlend Wiborg.

– Kommunen har boliger som står tomme og som man ikke trenger til driften. Dem bør man kvitte seg med og redusere gjelden, presiserer Wiborg.

Øivind Tandberg-Hanssen (SV) peker på at det er dyrt å være fattig og at kommunen må låne til alle prosjekter.
 
– Med satsingen på skoler og sykehjem øker jo gjelden når vi ikke har penger på bok. Heldigvis har kommunen forhandlet seg fram til svært gunstige renter, understreker Tandberg-Hanssen – så spørs det hva som skjer når rentene stiger.

Artikkeltags