Moss og Rygge skal teste ut nytt ernæringsprosjekt for overvektige barn

Riktig kosthold er viktig, også i tidlig alder. Ifølge Helsedirektoratet er 20 prosent av barn i Norge overvektige.

Riktig kosthold er viktig, også i tidlig alder. Ifølge Helsedirektoratet er 20 prosent av barn i Norge overvektige. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Overvekt blant barn er et stadig økende problem. Nå vil Fylkesmannen i Østfold teste ut et nytt millionprosjekt, som skal kartlegge og motvirke fedme.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

20. juni i år vedtok Moss bystyre å opprette en såkalt frisklivssentral i kommunen. Formålet er å hjelpe personer med å legge om kostholdet og komme i gang med fysisk aktivitet.

Nå vil Ressursgruppen for ernæring og fysisk aktivitet i Østfold, i regi Fylkesmannen i Østfold, etablere et lignende prosjekt rettet mot barn. Moss, Rygge og Halden er kommunene hvor ordningen ønskes prøvd ut.

Del på Facebook

Skal veilede

Målgrupper i prosjektet, kalt «Friskliv 4-12», er familier med overvektige barn i alderen 4 til 12 år. Prosjekts leder Elsie Brenne sier til Moss Avis at målet er å finne en god måte å jobbe med dem som sitter med ansvaret for barnas vekt og kosthold. Der mener hun foreldrene er sentrale.

– Vi ser det på to måter. For det første skal vi finne metoder for å jobbe sammen med familier, slik at de selv kan bidra til å løse problemet. I tillegg skal vi jobbe for at skoler og barnehager har mer aktivitet og et bedre mattilbud, sier hun.

Koster

Ifølge prosjektlederen vil alle barn i aldersgruppen 4 til 12 år som er innom skolehelsetjenesten og helsekontoret ta del i prosjektet.

Tidligere har Helsedirektoratet meldt at de vil begynne å måle og veie barn i skolen. Informasjonen vil bli brukt til å kartlegge overvekt blant de lokale barna.
– Vi vil vite hvordan de ligger an, sier Brenne.
Ifølge Brenne mangler prosjektet fortsatt en del penger, men vil likevel iverksettes. Nylig mottok «Friskliv 4-12» 300.000 kroner i midler fra Helsedirektoratet. Det har et årsbudsjett på 2.160.000 kroner.

Mer enn vekt

Malin Jansen er mor til fem år gamle Elo. Hun synes prosjektet høres spennende ut, men advarer samtidig mot å gi barna feil fokus.
– Det kan være bra for de som trenger det, men det kan kanskje bli litt for mye for de små, hvis de får høre at de skal være tynne, sier hun.

Jansen forteller at vekta ikke nødvendigvis er det første hun tenker på når hun gir mat til sønnen.
– Jeg tenker egentlig på sunnhet generelt. Heller det fremfor vekt. Selv de tynneste personene kan ha et dårlig hjerte, påpeker hun.

Artikkeltags