Oppdaterte tall tirsdag morgen viser at kommunen nå ligger på 383. plass. Ut fra tallene på mandag, som viste hvor mye bøssebærerne samlet inn, lå Moss på fjerde sisteplass i Norge. Mossingene hadde i snitt gitt 29,27 kroner til bøssebærerne.
– Det er kjempesynd, og egentlig ganske flaut, sier Jeanette Hornsletten. Hun var med på pengeopptellingen i Moss søndag kveld.
– Vi samlet inn så mye som 619.919,86 kroner, men vet vi at bøssebærerne våre kom til mange lukkede dører, sier Hornsletten.
Hvert år er det like mye en kamp om hvilken kommune som har de mest givervillige innbyggerne, som det er viktig å støtte en god sak. TV-aksjonen «Vann forandrer alt» var intent unntak, og Moss havnet søndag på 383. plass av totalt 445.
– Det nytter ikke å skylde på at vi er en stor by med mange innbyggere. Akkurat det burde gitt motsatt resultat, sier Hornsletten.
LES OGSÅ: Rekord på rekord i mossedistriktet
Selvopptatte
Til sammenligning bidro gjennomsnittsnordmannen med 46,96 kroner, og Moss ga 39,27 kroner per innbygger.
– Tallene er overraskende og nedstemte. Dette er én dag i året vi burde vise at vi vil bidra, sier Gunnar Walter Richter Johansen fra Moss. Han har selv jobbet i felt for Kirkens Nødhjelp.
Richter kommenterte tallene på et tidspunkt da Moss lå på fjerde sisteplass med 29,21 kroner i snitt per innbygger.
– Resultatet reflekterer at mossingene er selvopptatte, og at de har nok med seg selv og sitt, sier lokalhistorikeren.
Pengene fra årets TV-aksjon skal sikre over én millioner mennesker i blant annet Sudan, Etiopia og Somalia rent vann. Richter Johansen tror denne saken engasjerte mindre enn fjorårets.
– Vi er kanskje lei av elendighetsbilder fra Afrika. I fjor brydde vi oss mer fordi saken lå oss nordmenn nærmere, sier han. Tall viser nemlig at mossingene hadde større giverglede i fjor, da pengene gikk til Nasjonalforeningen for folkehelsens arbeid med demens. 40.39 kroner per innbygger i Moss ble samlet inn.
LES OGSÅ: Lillemor Johnsen (90) gikk med bøsse
Våler best i distriktet
– Mitt inntrykk var at flere ikke visste hva årets aksjon handlet om, og de ville derfor ikke gi penger, sier bøssebærer i Moss, Lise Berg Utaker.
Hun gikk flere ruter i Moss på søndag, men rakk ikke innom alle boligene.
– Det ble rett og slett ikke tid før vi måtte tilbake, sier Utaker.
Blant Moss, Råde, Rygge Vestby, Hobøl, og Våler kommer sistnevnte best ut. Der ga innbyggerne i gjennomsnitt 50,22 kroner til aksjonen. I motsetning til Utaker opplevde nemlig aldri bøssebærerne i Våler å få et nei. Tallene er basert på søndagens innsamling. Det er fremdeles mulig å bidra med penger, så statistikken kan endres.