Mosseregionen er best i Østfold

Birgitte Veidahl og søsteren Linn Fredrikke med sønnen Teodor (1) er ikke like fornøyde med alt i Moss, men kommunesammenslåing har de ikke tro på.

Birgitte Veidahl og søsteren Linn Fredrikke med sønnen Teodor (1) er ikke like fornøyde med alt i Moss, men kommunesammenslåing har de ikke tro på.

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Moss er Østfolds mest bærekraftige kommune, viser en fersk undersøkelse fra NHO og Vista Analyse.

DEL

Del på Facebook

I undersøkelsen er alle norske kommuners økonomiske bærekraft målt på fire områder: Arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi.

Moss scorer best i Østfold. På annen plass kommer Rygge, Råde har tredjeplassen, Våler fjerdeplassen og Hobøl ligger på femte plass.

– Det er veldig hyggelig å høre at alle kommunene i mosseregionen ligger på topp i Østfold i bærekraft, sier mosseordfører PaulErik Krogsvold (Ap).

I undersøkelsen scorer Moss best på økonomi og dårligst på arbeidsmarked:

– Det har sammenheng med at kommunen finansierer sin kommunale virksomhet med inntekter fra egne innbyggere og bedrifter mens mange arbeidsplasser befinner seg utenfor fylket (Oslo og Akershus), forklarer regiondirektør Espen Nøklebye Evensen i NHO Østfold.

Næring

Han legger til at kommunene i mossedistriktet ser ut til å utfylle hverandre når det gjelder næringsstruktur. Videre tror han at Moss lufthavn Rygge i framtiden kan gi positive ringvirkninger i hele regionen. Summen av alt dette gjør at NHO anser mosseregionen for å være en av landets mest lovende regioner.

– Når vi vet at mosseregionen er mindre enn Halden kommune i areal, er det naturlig at kommunestruktur kommer opp som tema i mosseregionen. Da kan man få utnyttet hele regionen med god og bærekraftig ressursutnyttelse, konkluderer Nøklebye Evensen.

Uenig

Vålerordfører Kjerstin Wøyen Funderud (Sp) er uenig:
– NHO ville garantert ha argumentert like sterkt for kommunesammenslåing i mosseregionen dersom kommunene våre hadde scoret lavt på undersøkelsen. Men kommunene i mosseregionen er gjensidig avhengige av hverandre. I tiden framover vi må samarbeide enda mer for å gi innbyggerne våre gode tjenester.

Krogsvold derimot sier at han personlig er for kommunesammenslåing.

– Men når Våler, Rygge og Råde ikke vil, får vi heller bygge videre på kommuneplanene med den felles samfunnsdelen som alle fire kommunene nå har vedtatt, mener Krogsvold.

Selv om Moss er best i Østfold, kommer Moss bare på 89. plass på landsbasis. Tage Pettersen (H) mener Moss må ha høyere ambisjoner enn dette:

– Vi må sette oss ned å se på hva vi kan gjøre for å bli enda bedre. Ellers har Moss H programfestet at vi er for kommunesammenslåing. Jeg håper de andre kommunene i mosseregionen leser rapporten og merker seg NHOs anbefaling.

Del på Facebook

Artikkeltags