Motvinden ble for sterk

E.On Vind avslutter planene om et Danserfjella Vindkraftprosjekt i Råde, Våler og Sarpsborg.

E.On Vind avslutter planene om et Danserfjella Vindkraftprosjekt i Råde, Våler og Sarpsborg.

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

E.On Vind dropper planene om vindkraftprosjekt i Våler, Råde og Sarpsborg. Interessekonflikten med Forsvarsbygg og flyplassen ble utslagsgivende, i følge det tyske kraftselskapet.

DEL

I 2013 jobbet E.On Vind med konsekvensutredninger i og rundt planområdet til Danserfjella Vindkraftprosjekt, som de ønsket å etablere i et område øst for Vansjø i Råde, Våler og Sarpsborg. Prosjektet møtte mye motstand, blant annet fra fylkeskommunen, Fylkesmannen, Forsvaret og miljøverndepartementet.

Interessekonflikt

- Resultatene fra utredningene viser at interessekonflikten med Forsvarbygg er større en først antatt. Nærheten til Forsvarsbyggs interesser og aktiviteter på Moss Lufthavn Rygge er utslagsgivende for at E.On nå velger å avslutte Danserfjella Vindkraftprosjekt, sier prosjektleder Maria Lund.

- Det er flere faktorer som avgjør om et prosjekt kan gjennomføres. Vind, veinett, naturverninteresser og annet. Den viktigste årsaken til at vi avslutter dette prosjektet er nærheten til flyplassen, sier Lund.

- Vi har kjent til at Forsvaret hadde virksomhet på flyplassen, og derfor har vi lenge fokusert på dialog med dem. Men konflikten er for stor til at vi kan fortsette. Vi må derfor dessverre avslutte Danserfjella Vindkraftprosjekt, og konsentrere oss om våre 25 andre prosjekter i Norge og Sverige, sier Maria Lund, som ikke kan si hvor mye selskapet har investert.
- Alle prosjekter krever en viss investering, og dette har pågått en tid. Men jeg har ikke noe eksakt tall på hva det har kostet, sier hun.

Ikke overrasket

DNT Vansjø har vært blant motstanderne av prosjektet, og leder Helge Jodalen sier:

- Dette er veldig bra for de flotte friluftsområdene i området. At E.On bruker flyplassen som argument er helt greit, men de har jo også møtt motstand fra Sarpsborg kommune, fylkeskommunen og Fylkesmannen i Østfold.

- Men det er resultatet som teller, sier Jodalen, som ikke er overrasket.

- Det er lekket ut noen signaler, men vi var likevel spente. Vindkraft kan være bra, men i et slikt område er det veldig ødeleggende for naturen, og det kan man ikke reversere når det først er gjort, sier han.

Artikkeltags