Gå til sidens hovedinnhold

MOVAR vil ha flere brannmenn på vakt

Artikkelen er over 10 år gammel

Dagens løsning med deltidsansatte brannmenn i Rygge og Vestby holder ikke. Nå går MOVAR inn for brannmenn på stasjonene i distriktene.

– Når alarmen går skal mannskapet være i bilen og på farten innen ett minutt på dagtid. Er det natt skal de være ute i løpet av ett og ett halvt minutt, sier brannsjef Jack Hatlen mens han viser fram brannbilene i garasjen på Moss brannstasjon.
På jobb er det ett lag med brannmenn, som driver med vedlikeholdsoppgaver.Lang tid

På stasjonene i Rygge og Vestby er det en annen hverdag.
– I Rygge og Vestby har vi ikke mannskap klare på stasjonene. De er deltidsansatte og enten hjemme eller på sine andre jobber. Ved utrykning må mannskapene først komme seg til stasjonen. De kommer da med sine private biler og må forholde seg til fartsgrensene. Når hele laget er på plass kan de kjøre til ulykkesstedet eller brannen, forklarer Hatlen.


Resultatet blir at mannskapene fra Moss ofte kommer fortere fram til ulykker og branner enn mannskapene fra stasjonen som ligger nærmest.
– Vi bruker cirka 20 minutter til Saltnes fra Moss i dag. Til Svinndal kan det ta enda lengre tid, sier Hatlen.Vedtatt i styret

MOVAR går nå inn for at mannskapene i Rygge og Vestby skal være fast plassert på stasjonene.
– Det har vist seg umulig å opprettholde lovpålagt beredskap med dagens ordning basert på deltidsmannskaper, opplyser økonomi– og administrasjonssjef Jon Jerry Tveter i MOVAR.


Det er styret i MOVAR som har kommet fram til løsningen med fast bemanning. De har derfor korrigert budsjettet og sendt det ut til kommunene. Der kommer det fram at det i 2010 kostet til sammen 39.822.000 kroner å drive felles brannvesen for distriktet. Ved kasernering av mannskap på to stasjoner til i distriktet, vil det totale budsjettet komme opp i 50.477.000 kroner.


Beløpene blir fordelt på kommunene ut fra en fordelingsnøkkel til MOVAR.
 Løsningen hvor brannmenn er i beredskap på stasjonene er ikke godkjent av representantskapet til MOVAR. De skal møtes 25. november.Legger klart

Hvis representantskapet i MOVAR går inn for kasernering av mannskap i Rygge og Vestby, så kan mannskapene komme på plass raskt.
– Vi forholder oss til arbeidsgiverne og arbeidsmiljøloven. Mandag skal vi også ha et møte med Nito og Fagforbundet for å se på hvordan vi skal forholde oss ved en endring av jobbforhold. Vi ønsker å ligge i forkant og være klare for endring, forklarer Hatlen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.