Nå blir det forbudt å snuse i timen

– Jeg mener det er feil ressursbruk hvis lærere skal leke «snus- og røykepoliti» i skoletiden, sier Alexander Leirstein (FpU).

– Jeg mener det er feil ressursbruk hvis lærere skal leke «snus- og røykepoliti» i skoletiden, sier Alexander Leirstein (FpU). Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

1. juli blir det forbudt å røyke eller snuse ved barne- og ungdomsskoler og på videregående skoler.

DEL

Helsedirektoratet sender i disse dager ut melding til Moss og alle andre kommuner og fylkeskommuner i landet om at det skal innføres røykfri skoletid i alle skoler.

All tobakk, både røyk og snus, blir forbudt, og det gjelder ikke bare mindreårige.

For elevene på barne- og ungdomsskolene er det allerede forbudt å bruke tobakk, i og med at de er mindreårige.

Men den nye lovbestemmelsen i tobakksskadeloven innebærer at det også blir forbudt for myndige elever på videregående å røyke eller bruke snus i skoletiden, både i og utenfor skolens område.

Reagerer på forbudet

– Jeg er imot at et slikt forbud også skal gjelde personer som er 18 år eller eldre. Myndige mennesker må kunne ta seg en røyk eller en snus i friminuttene og timene hvis de vil selv. Det er feil ressursbruk hvis lærere skal leke «snus- og røykepoliti» i skoletiden, mener Alexander Leirstein.

Det er feil ressursbruk hvis lærere skal leke «snus- og røykepoliti» i skoletiden

Han er formann i Moss og omegn FpU, går i 2. klasse på Kirkeparken og blir myndig selv om cirka én måned.

– Jeg har aldri røykt eller snust selv og vil ikke begynne med det når jeg blir 18 heller, for jeg synes tobakk er unødvendig pengebruk. Men flere i klassen min snuser i timene, uten at det skader læringsmiljøet i det hele tatt, sier Alexander.

LES OGSÅ: Snart blir det også forbud mot merking av snus

"Røyke- og snusehjørne"

For lærerne og andre ansatte blir konsekvensen av den nye bestemmelsen at de ikke lenger har lov å røyke eller snuse innenfor skolens område.

– Vi har noen få lærere ved vår skole som røyker. Jeg har sendt ut informasjon til alle ansatte om at vi må ta en gjennomgang av røykerutinene, slik at vi oppfyller de nye bestemmelsene innen det nye skoleåret starter i august, sier rektor Bodil Orm på Bytårnet skole.

Planen er å finne et sted utenfor skolens område der de ansatte kan røyke, uten påsyn fra elever.
– Men det må være et sted som ikke er altfor langt unna skolen, ettersom de ansatte ikke har anledning til å gå langt av gårde i arbeidstiden. Alt i alt tro jeg det skal gå veldig greit å tilpasse oss til de nye bestemmelsene, sier Orm.

LES OGSÅ: Nå kan du bytte ut tobakkskvoten med vin

Aktuelle saker på moss-avis.no:

Skremte barna ombord på bussen

Gjemte gull & diamanter i hemmelige rom

Nok en lottomillionær i Vestby

Artikkeltags