Gå til sidens hovedinnhold

Nå er den sex-tiltalte politimannen dømt

Artikkelen er over 10 år gammel

Den lokale politimannen er skuffet etter å ha blitt dømt til to år i fengsel, i den mye omtalte sextiltale-saken. Han mister dessuten retten til å være politi for all fremtid. - Jeg er skuffet, sier han til moss-avis.no.

- Jeg har fått opplest slutningen, og jeg er skuffet og overrasket. Jeg hadde håpet på en rettferdig dom, sier den nå dømte politimannen til moss-avis.no mandag.


Han ønsker ikke å gå noe nærmere inn på og kommentere innholdet i dommen.
- Dette fordi siste ord i denne saken, nok ikke er sagt, sier han.

Mandag formiddag falt dommen fra tingrettsdommer Kjerstin Daler og hennes to meddommere - nesten fem uker etter at den lange rettssaken mot politimannen ble avsluttet i Moss tingrett, 24.mai.

Del på Facebook

Over en periode på tre uker fikk retten se og høre sex-pregede chat- og sms-logger mellom politimannen og flere av de fornærmede jentene. Det ble lagt frem bildebevis, hvorav et stort antall faller inn under kategorien barnepornografi, og ført flere vitner.
Etter å ha gått nøye igjennom de i alt 25 tiltalepunktene, la Spesialenheten for politisaker til slutt ned påstand om 2 år og 6 måneder fengsel for politimannen.

LES OGSÅ: OMTALTE SEG SELV SOM "HENRIETTE"
LES OGSÅ: VILLE SE HVOR NAIVE JENTENE VAR

Oppreisning

Aktor Guro Glærum Kleppe la også ned påstand om at mannen skulle miste retten til å være politi for all fremtid, samt at mannens personlige stasjonære pc, en personlig bærbar pc og en ekstern harddisk skulle inndras.

Bistandsadvokat Kristin Berglund mente videre at politimannen, som også er en profilert politiker i distriktet, måtte dømmes til å betale 260.000 kroner i oppreisning til to av de fornærmede kvinnene i saken.

Foredrag

Politimannen har selv nektet straffskyld på samtlige punkter. Han har forklart sex-chattingen med jenter på internett – en av dem bare 15 år gammel – som en viktig del av hans foredragsvirksomhet.

Han hevdet flere ganger at han ikke hadde noen seksuell interesse av jentene han kontaktet, men at han ville teste hvor langt de var villige til å gå med ukjente på nett, og deretter bruke dette i foredragene om nettvett. Han benektet enhver form for seksuell omgang med jentene, og viste blant annet til et ereksjonsproblem.

Mannens forsvarer, Oscar Ihlebæk, sa i sin avslutningsprosedyre at politimannen måtte frifinnes på alle punkter, subsidiært anses på mildeste måte.

Dømt

Moss tingrett dømte ham imidlertid til to år i fengsel, og fratok ham retten til å være politimann for all fremtid. Mannen må også betale to av de fornærmede kvinnene til sammen 160.000 kroner i oppreisning.

Han ble frikjent på to av de 25 tiltaltepunktene. Ved tiltalepunkt 1A er retten av den oppfatning at politimannen og hovedfornærmede "Mia" hadde seksuell omgang, slik "Mia" hevder, men retten er ikke overbevist om at dette ble oppnådd som følge av misbruk av politimannens stilling eller tillitsforhold.

Påtalemyndigheten ville også ha mannen dømt etter straffelovens paragraf 224, for å ha fått "Mia” til å prostituere seg. Kvinnen fra mossedistriktet mottok på et tidspunkt penger fra politimannen, som han skal ha krevd tilbakebetalt i form av seksuelle bilder og video. I dommen fra Moss tingrett kan man lese at dommeren kom til at mannen måtte frikjennes på dette punktet, under adskillig tvil.

Vil vurderer anke

- Det gleder meg at han er frifunnet for de mest alvorlige tiltalepunktene. Jeg er svært tilfreds med at han er frifunnet for bestemmelsen om menneskehandel (prostitusjonen, red.anm.). Dette har jeg hele tiden ment var et hoppende galt tiltalepunkt, sier Ihlebæk til moss-avis.no mandag.

Ihlebæk er for tiden utenlands, og har derfor ikke fått sett skikkelig på dommen.
- Men jeg må si jeg er litt skuffet over at  det ikke har gitt det helt store utslaget i straffen, det han er frifunnet for de angivelig mest alvorlige tiltalepunktene. Han får to år, når påstanden var 2 år og 6 måneder. Men dette kommer jeg tilbake til senere, med ytterligere kommentarer.

- Har dere allerede tatt stilling til en anke?
- Vi må jo vurdere det, og jeg utelukker ikke på noen måte at vi vil prøve rettsmiddelet der. Men jeg må først få lest dommen skikkelig, avslutter advokaten.

Del på Facebook

LES OGSÅ: POLITIMANNEN NEKTER FOR SEX

LES OGSÅ: POLITIMANNEN SIKRET SEG BILDER AV WEB-KAMERA SEX

LES OGSÅ: "MIA" LÅNTE PENGER - BETALTE MED NETTSEX

LES OGSÅ: HUN VARSLET SPESIALENHETEN

MER OM POLITIMANN-SAKEN FINNER DU HER
 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.