Nå er det slutt på ekstra overnattingsrom på sykehjem i Moss

Overnattingsrom Avdelingsleder Ann Kristin Olaussen på Melløsparken sykehjem viser oss rommet i kjelleren som ble brukt til overnatting fram til februar. Nå er det slutt på det.

Overnattingsrom Avdelingsleder Ann Kristin Olaussen på Melløsparken sykehjem viser oss rommet i kjelleren som ble brukt til overnatting fram til februar. Nå er det slutt på det. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Den store utfordringen for virksomhetslederne rundt om på sykehjemmene nå er å klare å fylle opp vaktlistene i helgene og i sommer.

DEL

Etter avsløringene om kritikkverdige arbeidsforhold for Adeccovikarer ved sykehjem i Oslo i februar, gikk også Moss kommune inn for å avslutte samarbeidet med vikarbyrået. Samtidig fikk Melløsparken sykehjem beskjed om å avslutte praksisen med å ha ansatte til overnatting i et rom i kjelleren. 

Del på Facebook
 

Kan miste folk

Flere opposisjonspolitikere krever nå opprydning etter at det nå også viser seg at pleiere på Orkerød sykehjem ska ha jobbet overtid uten overtidsbetaling. Dette kan til syvende og sist gå ut over brukerne, bemerker ledelsen ved de to sykehjemmene i Moss.

Les også: – Leit, men dette er ingen «Adecco-sak»

Avdelingsleder Ann Kristin Olaussen på Melløsparken sykehjem sier at det var de ansatte selv som hadde et stort behov for å kunne overnatte fra tid til annen.

Rommet i kjelleren har tre relativt små vinduer og to mulige fluktveier. Det ble derfor vurdert som sikkert i forhold til brannforskriftene.

– Dette rommet ble brukt blant annet av sykepleiere som bodde på Kambo og som ikke hadde bil. Uten bil, med kveldsvakt og påfølgende tidligvakt klokken sju dagen etterpå var det deres eget ønske å sove over her i stedet, forklarer Olaussen. 

Les også: Eirik Tveiten mener sykehjem bør drives offentlig
 

Bedre enn beboernes

Virksomhetsleder Tove Eilertsen mener at rommet i utgangspunktet har bedre fluktveier enn noen av rommene som beboerne bruker. Men nå bruker de ikke rommet i kjelleren lenger.
– Vi kan ikke se bort i fra at det betyr at vi kan miste noen folk, sier hun.

Les også: Moss kommune har for lite bemanning på sykehjem
 

Eget ønske

Også på Orkerød sykehjem har pleiepersonell overnattet, men da i rom i 2. etasje. Virksomhetsleder på Orkerød sykehjem, Edel Bruun, presiserer at rommene, som egentlig er pårørenderom, bare blir brukt når ingen pårørende trenger dem og at det ikke er noe ulovlig i det.

Les også: Flere sykehjem i Moss granskes for vikar- og overtidsbruk

– Dette har jo vært et tilbud til blant annet svenske sykepleiere som ofte har et ønske om å komprimere sine vakter og trenger et sted å bo og det i hovedsak da i forbindelse med helg, sier hun.

Angående dobbeltvakter uten overtidsbetaling sier hun at dette også har vært når pleierne selv ønsker å jobbe dobbelt, selv om de ikke har måttet det.

– Og da har vi gitt dem en én til totimers betalt pause mellom vaktene, sier Bruun. Men for å overholde bestemmelsene i arbeidsmiljøloven skal det nå bli slutt på dette. Og dermed kan det bli vanskelig å fylle opp listene i sommer. Da kan det spøke for kvaliteten på tjenestene.

– På en måte så blir jo de ansatte bedre ivaretatt enn brukerne. Så kanskje burde man derfor se på bestemmelsene i loven. Loven slik den er i dag er ikke så godt tilpasset dagens arbeidssituasjon, så jeg tror jeg man så ser på det, sier hun.

Artikkeltags