Nå skal det kuttes med 30 millioner i Moss Kommune

 –Det er ikke mer å hente på å bruke ostehøvelen. Nå må det sterkere lut til, sier kommunalsjef Bjørn Olavesen, om reduksjon i driften av kommunen. foto terje holm

–Det er ikke mer å hente på å bruke ostehøvelen. Nå må det sterkere lut til, sier kommunalsjef Bjørn Olavesen, om reduksjon i driften av kommunen. foto terje holm Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

–Vi er i gang med fase to i dette prosjektet og jobber med kutt på 30 millioner for neste år. Derfor haster det med å komme i mål, sier kommunalsjef Bjørn Olavesen.

DEL

I fjor arbeidet omstillingsprosjektet med reduksjon av driften i Moss kommune med ett hundre årsverk. Her kom man ikke helt i mål. Men ca. 60 hoder ble fjernet.

Ti årsverk

I tillegg ble det foretatt andre nedskjæringer som summerte seg opp til ca. ti årsverk. Det var status foran behandlingen av det nye budsjettet i bystyret i desember.

De tillitsvalgte i kommunen har vært kritiske til deler av denne prosessen. Men har deltatt fordi det har vært et politiske løfte fra det styrende flertallet at ingen skal miste jobben.

Men nå er kommunen over i neste etappe i omstillingsprosjektet. Der sitter det nå folkevalgte og ledere i administrasjonen og vurderer hvordan man skal kutte ytterligere 30 millioner i 2011.

Store kutt

– I forhold til at politikerne sa nei til en ytterligere økning av eiendomsskatten, så mangler vi ca. 25 millioner på budsjettet neste år, forklarer kommunalsjef Bjørn Olavesen. I tillegg kommer underdekningen på andre områder som summerer seg opp til ca. fem millioner, slik at vi må foreta nedskjæringer i driften av kommunen på ca. 30 millioner kroner, sier han.

– Men så store kutt kan jo bety nedleggelse av hele tjenester i kommunen?

– Det er ingen tvil om at vi står overfor en kjempeutfordring, forklarer Bjørn Olavesen. Derfor kan det bli vanskelig å komme utenom slike problemstillinger som du her kommer med.

Hele tjenester

– Moss kommune har jo nå redusert med et stort antall årsverk. I tillegg har vi brukt ostehøvelen flittig i mange år og kuttet litt over hele fjøla. Nå må mer strukturelle endringer vurderes.

– Hvor mye er dette nå konkretisert?

– Hittil har dette vært høyttenkning i prosjektgruppen. Det foreligger ingen håndfaste tiltak så langt. Men i tiden fremover må dette bli konkret. For vi har ingen tid å miste i dette arbeidet. Tvert imot, det haster, understreker han.

Høyres gruppeleder Tage Pettersen bekrefter at arbeidet så langt hatt et preg av tenkeloft. Men han poengterer at tiltak må på bordet og det raskt.

Artikkeltags