Nabo: – Vi føler at Vestby kommune er «kjøpt»

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) fikk omvisning på Ramme gaard og Nedre Ramme av daglig leder Stefan Docksjö, og etter hvert også av Petter Olsen. I tillegg fulgte Vestby-ordfører John Ødbehr (H) følget.
Marit Heiberg og barnebarnet Axel Heiberg hadde vært og hentet avisene, deriblant dagens Næringsliv, som omtalte nabokrangelen på 1. side.

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) fikk omvisning på Ramme gaard og Nedre Ramme av daglig leder Stefan Docksjö, og etter hvert også av Petter Olsen. I tillegg fulgte Vestby-ordfører John Ødbehr (H) følget. Marit Heiberg og barnebarnet Axel Heiberg hadde vært og hentet avisene, deriblant dagens Næringsliv, som omtalte nabokrangelen på 1. side. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

HVITSTEN: Det er ventet høy temperatur når kommunestyret i Vestby i dag tar stilling til Petter Olsens gigantiske Munch-plan på Ramme Gaard. Planen fire naboer er blitt en ufrivillig del av.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Plan- og miljøutvalget vedtok, mot administrasjonens anbefaling, i mai at Olsen blant annet får lov til å bygge opp igjen «Kullboden» på Rammebryggen og konferansesenter i strandsonen.

Naboene del av planen

Samtidig foreslås det, etter Olsens forslag, at de fire naboeiendommene trekkes inn i reguleringsplanen.

Dersom flertallet i kommunestyret i dag støtter planutvalgets avgjørelse, omfattes de fire eiendommene av en rekke restriksjoner og omreguleres til område for bevaring. Det innebærer blant annet at de fire grunneierne ikke får lov til å hugge trær.

– Vi har aldri klaget, selv om det har vært bråk og arbeider på Ramme Gaard i 25 år. Det at han vil ha oss inn i sin plan reagerer vi sterkt på, sier Sigrid Eckhoff.

LES OGSÅ: – Norge har en gullskatt i Munch

– En sak for kommunen

Lørdag var kulturminister Anniken Huitfeldt på omvisning på Ramme gaard. Her møtte hun nabo Marit Heiberg utenfor Havlyst-teatret.

LES OGSÅ: - Helt magisk, sier kulturministeren om Ramme

– Har du sett dette, sa Heiberg til kulturministeren, mens hun viste frem dagens oppslag i Dagens Næringsliv, der nabokrangelen omtales.

Heiberg ville statsråden skulle vite at den gigantiske Munch-drømmen er i ferd med å få store konsekvenser for naboene, som ufrivillig er blitt dratt inn i planene.

– Dette er en sak for Vestby kommune, sa Huitfeldt, og spaserte videre på høyhælte sko gjennom Olsens eventyrhage.

– Helt magisk, uttalte kulturministeren noen skritt senere til ØB.

LES OGSÅ: Milliardær Petter Olsen fikk ja til Munch-galleri

– Føler oss overkjørt

For naboene er tvisten i idylliske Hvitsten alt annet enn magisk. Tårene presser på når Marit Heiberg forteller om hvordan de opplever saken.

– Vi føler vi blir overkjørt, sier hun til ØB.

Grunneierne stusser over hvorfor plan- og miljøutvalget med Høyre i spissen vedtok Olsens planer om å innlemme naboene i planen hans – uten at de fikk informasjon om dette og fikk muligheten til å uttale seg i forkant av møtet.

De stusser også over at Høyre-gruppen samlet seg til god mat og drikke på Ramme gaard dagen etter vedtaket.

– Kommunen har vært veldig raus. Vi føler jo at kommunen blir kjøpt, sier Heiberg, og ser regnet plaske ned utenfor stuevinduet. Huset ble bygget til Verdensutstillingen i 1914, og er bevart i sin opprinnelige stil.

Ramme gaard, derimot:

– Det var en gammel bondegård her med et gammelt sveitserhus og en fantastisk hage med epletrær og vegetasjon. Petter Olsen rev alt og bygget opp en fantasiverden, sier Sigrid Eckhoff, og legger til:

– Dette handler ikke om stedsutvikling.

LES OGSÅ: Ett av tre hovedutstillingssteder

Halvering av verdi

De fire grunneierne frykter at verdien på eiendommene deres ved havet halveres dersom politikerne i dag gir sitt ja.

Samtidig frykter de at reguleringsforslaget fra Olsen er del av en større plan: Å overta deres eiendommer. Ifølge en av naboene har Olsen «lagt ut følere» for mange år siden.

LES OGSÅ: Graver ned Skrik-millioner

Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen.

Artikkeltags