Moss Avis hadde i sommer kontakt med Abdul Hakim Ryding, tidligere Kim André Ryding, via Facebook. Han ville da verken avkrefte eller bekrefte at han befant seg i området.

Men han gikk med på at Moss Avis kunne sende ham spørsmål om hans opphold i Syria og hva han gjorde der. Etter at dette ble gjort har han gjort har han ikke svart på Moss Avis sine henvendelser.

LES OGSÅ: – Cirka 10 nordmenn er drept i Syria

Kjenner til ham

Ifølge TV2 er 24-åringen en av fem personer som norske myndigheter frykter aller mest. Ryding har over lenger tid vært i Syria og kjemper med terrorgruppen Islamsk Stat (IS).

Ryding er fra Rygge og har vokst opp på Halmstad og i Moss.

Moss Avis har vært i kontakt med stasjonsjef ved Moss politistasjon, John Kasper Hermansen, som ikke ønsker å kommentere saken. 

– Vi kjenner til Abdul Hakim Ryding, men utover det henviser jeg til PST, sier Hermansen.

LES OGSÅ: PST: - Kan ikke kommentere om det er mossinger i Syria

Ifølge TV2 er det ytterligere én mann fra Østfold som er blant de fem personene norske myndigheter frykter mest. Abdul Hakim Sanchez Hammer (22) har norsk far og filippinsk mor og er født og oppvokst i Østfold. For to år siden konverterte han til islam og byttet navn fra Torleif Angel til Abdul Hakim. Ifølge TV2 er han blant dem med mest kamperfaring fra Norge og skal også ha giftet seg under oppholdet i Syria.

Bastian Alexis Vasquez (24) fra Skien, Hisham Hussain Ahmed (24) fra Bærum og Ismail, angivelig en 33 år gammel mann opprinnelig fra Algerie, er de ytterligere tre personene TV2 avslørte identiteten på.

LES OGSÅ: Over 50 personer har reist til Syria

Et økende problem

Øyvind Nilsen, PST-sjef i Østfold, har tidligere i år uttalt til Moss Avis at det er flere personer fra Østfold som har reist til Syria. 

– Det jeg kan si er at Østfold er representert. Vi ønsker ikke å si noe om antall. Men tallet har i løpet av det siste året vært økende, og det bekymrer oss, har Nilsen sagt.

– Noen av dem som har reist fra Østfold er etnisk norske konvertitter, mens andre har fremmedkulturell bakgrunn. Fellestrekkene er at de har vært gjennom en radikaliseringsprosess, hvor mange ting kan ha vært med å påvirke. Blant annet Internett og radikale miljøer.

Vi følger saken videre.

Har du tips i saken kan du kontakte oss på e-post til internett@moss-avis eller via dette skjemaet