Énprosentsklubb har etablert seg i Moss

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

MC-klubben Vikings har etablert seg i Moss, som eneste klubben i Norge av det slaget.

DEL

Det bekrefter politiet overfor Moss Avis.
-Vi er klar over det og følger nøye med på hva som skjer, sier John Kasper Hermansen, politistasjonssjef ved Moss politistasjon.

Hermansen presiserer at det blir slått ned på hvis det viser seg å foregå noe kriminelt i miljøet.

Énprosents-klubb

Klubben betegnes som en énprosents-klubb. Begrepet sies å ha blitt innført etter et motorsykkeltreff i Hollister, California i 1947, der en del ulovligheter fant sted. Der ble det uttalt at problemene ble forårsaket av den ene prosenten avvikere som sverter publikums syn på motorsykler og motorsyklister.

I en rapport utarbeidet av politiet i 2010, som beskriver hvordan politiet skal bekjempe MC-kriminalitet i perioden 2011-2015, står det følgende:

"MC-kriminalitet begås som oftes av de såkalte énprosenterne. Énprosenterne er klubber og personer som tilhører den delen av MC-miljøet som definerer seg ut av det etablerte samfunnet, eller i hvert fall det lovlydige motorsykkelmiljøet, og som følger sine egne lover og regler. De anser seg som et brorskap, og mange av medlemmene er straffet."

"Right attitude"

MC-klubben Vikings, ble etablert i England i 1969, og går under slagordet “The MC club with the right attitude”.

Til sammenlikning har Hells Angels mottoet “When we do right nobody remembers. When we do wrong nobody forgets.”, Bandidos “We are the people our parents warned us about” og Outlaws God forgives, Outlaws don’t – GODF”.

Alle fire beskrives som énprosents-klubber.

Politiet samarbeider

Ordfører i Moss, Tage Pettersen, ble kjent med situasjonen for få dager siden og er bekymret for utviklingen.

- Jeg ble ganske skremt av at de nå har etablert seg i Moss sentrum, men er glad for at politiet sier at de har kontroll på situasjonen, sier Pettersen.

Moss politistasjon samarbeider med Vansjø lensmannskontor og Østfold politidistrikt, herunder Sentral Etterforsknings- og Utlendingsenhet i Sarpsborg sin gruppe OP-Villa, i saken.

Artikkeltags