Nytt norgeskart

Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

I et forslag til hvordan Norge bør se ut i fremtiden, har forsker slått sammen 430 kommuner til 166. Rygge, Råde og Våler er borte fra kartet.

DEL

- Norge bør klare seg med 166 kommuner, sier Dag Juvkam, forsker ved Norsk Institutt for By og Regionalforskning, til NRK.

Han har analysert pendlermønstre, bosetting og arbeidsmarked og på bakgrunn av dette laget en ny kommuneoversikt. På det nye kartet finner man verken Rygge, Råde eller Våler. De kommunene er borte og er lagt inn under Moss.

Del på Facebook

Les også: – Både fordeler og ulemper

Forskeren mener selv han ikke har tatt hardt i ved den nye kommuneinndelingen.
– Dette er de minste, naturlige regionene i Norge basert på hvordan vi bor og arbeider, sier Juvkam.

– Problemet med å følge denne inndelingen slavisk, er at det fortsatt vil være mange småkommuner i distriktene på grunn av store avstander, sier Juvkam til NRK.

Ønsker færre kommuner, men ikke slik

Høyres Tage Pettersen er enig med Juvkam om at det er for mange kommuner i Norge. Han er samtidig uenig med måten landet har blitt delt opp på.
- Å slå sammen kommuner er en lang prosess. Det må gjøres grundig og blant annet i mosseregionen er det ikke sikkert vi kan følge kommunegrensene slavisk. Det er muligheter for å se på deler av både Vestby og Hobøl ved en sammenslåing, sier Pettersen til Moss Avis.

Følg valgdebatten på moss-avis.no

Han håper på gulrot, fremfor pisk ved sammenslåing, men er også skeptisk til nabokommunene.
- Jeg skjønner ikke at de ikke ønsker å være med på en skikkelig utredning. Det kan ikke skade, sier Pettersen.

Vil beholde småstedene

Brynjar Høidebraaten (KrF) i Våler liker ikke det nytegnede kartet.
- Vi politikere i Våler KrF er klart i mot sammenslåing. Kommunen vår er preget av små lokalsamfunn som Svindal. Vi har også vært kjent for kort avstand mellom innbyggerne og de som styrer i kommunen. Det mener vi er en god ting, sier Høidebraaten.

Han er også redd for påvirkningskraften i ett eventuelt stor-moss.
- Hvis vi blir sittende med ett par kandidater i bystyret i Moss, så vil distriktene våre få minimalt med oppmerksomhet, sier han.

Derfor er Høidebraaten også skeptisk til en eventuell utredning.
- Jeg tror ikke våre stemmer vil komme skikkelig frem i en utredning. Derfor vil vi heller ikke bli med på den, sier han.

Del på Facebook


Les også: Våler Høyre har tro på en storkommune
 

Artikkeltags