Politiet har sikret seg bilder av de to fra overvåkingskamera ved minibanken. De har foreløpig ikke pågrepet noen og ønsker tips fra publikum, eller observerer personer som passer til beskrivelsen.

– Det er sikret skimmingutstyr fra minibanken hvor det er satt på en kortholder. Vi vet ikke om noen er rammet av svindelforsøket. Vi håper at vi klarte å stanse dette før noen fikk penger tappet fra konto, sier operasjonsleder ved Follo politidistrikt.

Oslo-politiet skal ha vært ved den samme minibanken i går på grunn av det samme svindelforsøket. Det er også de samme personene som er fanget opp på overvåkingskameraet.

Avverget nytt forsøk

Onsdag ettermiddag har Follo-politiet avverget nok et skimming-forsøk. Denne gangen i Mysen.
- I 14-tiden fikk vi en ny melding på samme type forhold. Denne gangen var det fra en minibank i Mysen. Ingen personer ble observasjoner ved dette tilfellet, sier operasjonsleder Steffen Øvstedal.

Forholdet ble oppdaget ved at en kunde ikke fikk igjen kortet sitt fra minibanken. En politipatrulje har vært på stedet og undersøkt minibanken. Øvstedal forteller at politiet oppretter en anmeldelse.

Libanesisk loop fanger kortet

Kommunikasjonsrådgiver i Nordea, Jørgen Lønnquist, forteller at denne måten å svindle minibanker på kalles en libanesisk loop.

– Det er ikke lett som kunde å oppdage. De kriminelle dytter noe inn i kortluken som gjør at kortet ikke kommer ut igjen. Det kan leses som vanlig, men det kommer ikke ut. Når kunden til slutt går fra minibanken, fisker de kriminelle det ut, sier han.

Men har du skjult pin-koden din, er kortet ubrukelig for de som vil stjele pengene dine. Takket være chipen.

– Om folk er flinke til å skjule pin-koden sin, er de sikre. Svindlere står som regel ganske nærme når kunder er ved minibanken for å fange opp pin-koden. Det er klart ubehagelig å miste kortet sitt, men uten pin klarer ingen å tappe kortet, bekrefter Lønnquist.

Så vidt han kjenner til skal ikke de to svindlerne i Ski ha fått tak i noen kort. De skal heller ikke ha brukt videokamera.

– Skjul pin-koden din, oppfordrer kommunikasjonsrådgiveren.

LES OGSÅ: Prøvde å svindle til seg penger fra bankkunder

Skremt og overrasket

Stian Taalesen (16) skulle ta ut penger fra minibanken. Mens han sto i kø skjønte han at noe var galt.

– Kortet til han som sto foran meg kom ikke ut. Jeg tilbød meg å sette inn kortet mitt slik at jeg kunne vise hvordan man får ut kortet sitt igjen. Men da jeg trykket avbryt, satt kortet mitt fast også, forteller 16-åringen.

Han og vennene gikk opp i filialen for å fortelle hva som hadde skjedd. Da fikk de beskjed om å forte seg ned og bli stående foran minibanken.

– De sa de hadde gjenkjent noen personer på overvåkingskameraet. De visste nok at noe var galt, men jeg fikk ikke mer informasjon enn det, sier gutten.

Han er overrasket over at svindelforsøk forgår her i Ski, og vennegjengen synes det er skremmende at det ikke skal være trygt å ta ut penger uten å lure på om noen har tuklet med minibanken.

Saken vil bli etterforsket av kriminalavdelingen ved Follo politistasjon.

Politiet i Follo er interessert i tips fra publikum i denne saken. Ring 64851600 eller 02800.