1. april 2008 reiste tre Bell 412-helikoptre fra Luftforsvaret på Rygge for å tjenestegjøre i Afghanistan. Et oppdrag som har trukket mer ut i tid enn Forsvaret først var klar over. 4,5 år senere landet helikoptrene igjen på Rygge, etter å ha fløyet lavt over 720-skvadronens hangard på Rygge hvor familie og kollegaer ventet.Siden 1. april 2008 har 527 personer tjenestegjort i Norwegian Aeromedichal Detachment (NAD), som Bell-helikoptrene har bistått. 

Oppdraget har gått ut på medisinsk evakuering av sårede eller skadde soldater, hvor helikoptrene har flydd to i formasjon: Ett innredet som ambulanse og et bak dem som har hatt våpen for å beskytte det andre. I løpet av årene i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan har de gjennomført totalt 245 oppdrag og evakuert 270 personer.

Det var en stolt sjef for 137 Luftving, Rolf Folland, som talte til de fremmøtte fredag ettermiddag.

– Innsatsen har vært en uforbeholden suksess. Dere har gjort en fantastisk innsats i Afghanistan for å støtte og gi trygghet til egne styrker, ISAF (International Security Assistance Force) og afghanske styrker. Dere har reddet mange liv, sier Folland.

Betydd liv eller død

Folland var selv i Meymaneh, hovedprovinsen i Faryab, sammen med den norske delegasjonen i 4,5 måned.

– Oppdraget vårt i Afghanistan var veldig edelt. Du vet du gjør en god innsats for å redde dine egne kamerater. Selv om vi har vært i et område hvor intensiteten på konflikten har vært økende, har vi følt at sikkerheten inne i campen har vært god, forklarer Folland.

Det er ingen tvil om at oppdraget de norske helikoptrene med mannskap har gjennomført har vært viktig for arbeidet i Afghanistan.

– Oppdraget vårt har betydd liv eller død for mange. Det har vært viktig for både norske og internasjonale styrker at de har visst at de har hatt den tryggheten i at de vil få rask behandling hvis det skulle skje noe, forteller 137-sjefen.

Mission accomplished

Fra en relativt rolig start økte intensiteten i operasjonsområdet gradvis høyere, og det ble mer og mer opprør. Noe som har kostet for personellet i Afghanistan, men også for de hjemme, noe Folland var svært opptatt av.

– De aller fleste av dere som står her i dag har vært ute i NAD flere ganger. Dette har vært svært belastende, både for dere selv og ikke minst for familie og nære venner hjemme. Dette vil jeg takke dere for, fortsetter Folland.

Men fredag var det som Folland selv sa «mission accomplished». Men også her hjemme vil oppdraget deres kreve fokus og spisskompetanse.

– De har med seg unik profesjonalitet og kompetanse som også vil komme godt til nytt her hjemme, sier Folland.