Bakgrunnen er at det kjente billigflyselskapet ikke aksepterer de ansattes rett til å organisere seg. Dermed er lønns- og arbeidsvilkårene for de ansatte i Ryanair betydelig dårligere enn i andre flyselskap, skriver Finansforbundet på sine nettsider.

I Norge er det arbeidstakerorganisasjonen Parat i YS som støtter en internasjonal boikottaksjon i regi av transportarbeiderføderasjonen ITF.

- Dette visste jeg ingenting om, medgir styrelederen i Finansforbundet i Østfold, Sture Solvang fra DnB NOR Bank i Råde. Da moss-avis.no ringte styrelederen i ettermiddag, var han i Tyskland.

- Jasså, sier du det. Det var interessant. Jeg er ute på reise, sier han.

-Ikke med Ryanair, vel?

-Jo, vi skal faktisk fly med Ryanair til Irland i neste uke. Dette må jeg undersøke nærmere, fortsetter han.

Etter å ha fått litt informasjon om boikotten, sier Solvang at dette selvsagt er en viktig prinsippsak.

- Vi er selvsagt sterk motstander av at ansatte ikke får lov til å organisere seg, sier han.

Kampanjen, som har fått navnet ”Ryanair Be Fair”, går ut på å presse Ryanair til å anerkjenne flygende personells rett til å organisere seg. Finansforbundet viser solidaritet med Parat og ITF i denne saken.

- Vi ber også medlemmene om å tenke seg om to ganger før de bestiller flyreiser med Ryanair. Retten til å organisere seg er en grunnleggende menneskerettighet. Det vil være uheldig om Finansforbundet benytter seg av tjenestene til et selskap som åpenlyst motarbeider sine medarbeideres rett til å organisere seg, sier forbundsleder Jorunn Berland.

Østfolds styreleder Solvang lovte moss-avis.no å sjekke om den planlagte reisen med Ryanair neste uke, kunne gjøres om.

Les også: Snart én million passasjerer
Les også: Nå skal Ryanair ta betalt for dobesøk