Ordføreren åpnet ny kraftstasjon på Skjelfoss

START Anne Enger trykket anlegget i gang. Erik Mollatt og ordfører Håvard Jensen følger med.

START Anne Enger trykket anlegget i gang. Erik Mollatt og ordfører Håvard Jensen følger med. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Den storslåtte åpningen av den splitter nye kraftstasjonen på Skjelfoss i Hobøl denne uka kan være begynnelsen på flere kraftutbygginger i Hobølelva.

DEL

Ordfører Håvard Jensen (Frp) har nemlig klare visjoner for elva som renner gjennom kommunen.

– Når jeg ser på Hobølelva, så hører jeg pengene renne forbi. Vi må nyttiggjøre oss enda mer av de ressursene vi har i kommunen. Det burde også glede den rød-grønne regjeringen. Grønnere og mer kortreist kraft finnes ikke, fremholdt Håvard Jensen under åpningen av kraftverket på Skjelfoss torsdag.

Vernet

Langs Hobølelva finnes det minst tre andre steder hvor det er stort nok fall til å hente ut kraft. Den debatten ønsker Håvard Jensen å ta selv om det kommer til å bli tøffe tak.
Hobølelva er nemlig vernet, og det var med nød og neppe at dagens utbyggere av kraftstasjonen på Skjelfoss fikk myndighetens tillatelse til å gjenoppbygge det tidligere kraftanlegget.

Den prosessen alene tok to år, og skulle man ha fulgt Fylkesmannens innstilling, ville det aldri ha vært noen ny kraftstasjon på Skjelfoss i dag.

Honnør

Under åpningen torsdag var det imidlertid dette nesten helt glemt. Fylkesmann Anne Enger som hadde æren av å trykke på knappen og starte anlegget som har kostet 12 millioner kroner og som skal kunne produsere 1,1 GWh strøm per år, ga full honnør til alle de som hadde stått bak .

– Dette har vært en lag vei å gå, men det har det vært vel verd. Dette er en stor begivenhet og det er så flott å være her. Dere har vært utholdende, og det er all grunn til å feire en utbygging som gir energi som er grønn, kortreist og fornybar. Dette er noe Hobøl og verden trenger, sa Anne Enger.

Ta egne tak

Det fikk Olav Breivik, styreleder i Skjelfoss Korn og den største drivkraften for gjennomføringen av kraftprosjektet, til å replisere at dersom Anne Enger hadde vært saksbehandler, så hadde ikke dette vært noen problemsak.

Breivik omtalte utbyggingen som et viktig fornyingsprosjekt.
– Skal bygdene revitaliseres, må vi som bor der ta tak. Det er ingen andre som gjør det for oss, sa Breivik og minnet om at det var 25 bønder som i 1992 kjøpte det daværende konkursrammede mølleanlegget og som helt siden da hadde et ønske om å gjenoppbygge det gamle kraftanlegget.

Lokalt styre

Styreleder for Skjelfoss Energi, Erik Mollatt, la vekt på at dette var et anlegg med sterk lokal forankring. Han minnet om at Hobølelva opp gjennom århundrer har vært grunnlag industriell virksomhet i Hobøl.

– Atomkraftverk stenger ned, oljeprisen stiger til himmels. Verden må retenke sitt energiforbruk. På denne bakgrunn mener vi Skjelfoss Energi har en stor framtid, fremholdt Erik Mollatt.

Artikkeltags