Østfold kåret til Norges verste sykkelfylke

Østfold er det dårligste sykkelfylket i Norge. Det viser resultatet av undersøkelsen "Syklist i egen by". På bildet ses syklisten Lars Vemund Solerød, som  må bære sykkelen sin over jernbanesporet ved Kambo stasjon. – Jeg bor på Nøkkeland og jobber i Ås. Bortsett fra noen hundre meter ved Kambo stasjon, er det sammenhengende sykkelvei på hele denne strekningen, sier han.

Østfold er det dårligste sykkelfylket i Norge. Det viser resultatet av undersøkelsen "Syklist i egen by". På bildet ses syklisten Lars Vemund Solerød, som må bære sykkelen sin over jernbanesporet ved Kambo stasjon. – Jeg bor på Nøkkeland og jobber i Ås. Bortsett fra noen hundre meter ved Kambo stasjon, er det sammenhengende sykkelvei på hele denne strekningen, sier han. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

1500 syklister har svart på hvordan de opplever sykkelforholdene i egen by.

DEL

Både Moss og Fredrikstad havnet langt nede på resultatlisten, mens Østfold ble kårets til Norges verste sykkelfylke.

Undersøkelsen «Syklist i egen by» gjennomføres av Syklistenes Landsforening annethvert år.

I årets utgave av undersøkelsen ble 1500 syklister bedt om å svare om hvordan de opplever sykkelforholdene i sin egen by.

Undersøkelsen er en temperaturmåling på hvordan forholdene egentlig er for syklister i Norge, men viser at Norges største byer, som også har størst potensial for sykling, har det dårligste tilbudet.

LES OGSÅ: Krever gang- og sykkelsti til barna

Best i Østfold

Selv om Fredrikstad gikk av med seieren som beste by i Østfold, og endte på en 24. plass totalt, mener Syklistenes Landsforening at det er mye som kan gjøres bedre.

- Mangel på et sammenhengende sykkelveinett er det som gjør at Fredrikstad kommer dårlig ut i undersøkelsen. Vinterdrift av sykkelveiene er også under pari, sier generalsekretær Rune Gjøs i Syklistenes Landsforening.

Totalt sett viser undersøkelsen at forholdene er i bedring mange steder, men at endringene er små og skjer for sakte.

LES OGSÅ: På sporet av en sykkelløsning

Moss blant de ti dårligste

De ti dårligste byene er (plassering på resultatlista i parentes):
Ålesund (30), Moss (29), Haugesund (28), Bergen (27), Tromsø (26), Sarpsborg (25), Fredrikstad (24), Oslo (23), Mandal (22) og Lillehammer (21).

Fredrikstad havnet i 2010 på en 29. plass, men avanserte til 24. plass i år.

LES OGSÅ: Moss er en elendig sykkelby

Tre ønsker for sykling

- Alle kan bli bedre. Skal jeg ønske meg tre ting for norske syklister, må det være gode nok sykkelveier som skiller gående og syklende, sammenheng og vedlikehold av sykkelveiene og nok sykkelparkeringsplasser, sier Gjøs.

Spørsmålene i undersøkelsen handler om hvordan forholdene er for sykling, om hvor trygge de føler seg på sykkelen, om framkommelighet, standarden på veiene, vedlikehold både sommer og vinter, sykkelparkeringsstativ, parkering og frakt av sykkel i forbindelse med kollektivreiser.

LES OGSÅ: Feiret ny gang- og sykkelsti

- All innsats en kommune gjør for syklister, betaler seg – enten det er i form av bedre miljø, bedre helse, tryggere veier og smartere innbyggere, understreker Gjøs.

Han viser til også en klar sammenheng mellom antall syklende og tilretteleggging. De dårlige byene i undersøkelser er også der hvor antall syklende er lavest.

LES OGSÅ: - Bruk pengene på sykkelsti

Artikkeltags