Over 50 personer har reist til Syria

Flere og flere nordmenn reiser hit, til Syria, for å krige.

Flere og flere nordmenn reiser hit, til Syria, for å krige. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Det har lenge vært kjent at flere titalls nordmenn har reist ned til Syria for å krige. - Noen har kommet tilbake, andre har omkommet der nede.

DEL

Det forteller seniorrådgiver Martin Bernsen til moss-avis.no i formiddag.

Politiets Sikkerhetstjeneste har over lengre tid i den grad det er mulig forsøkt å holde oversikt over personer som reiser til Syria for å krige. Hittil er tallet oppe i 50 personer, mer eller mindre.
Bernsen kan ikke kommentere nøyaktig hvor mange av disse som er fra Østfold.

- Jeg kan si at det er snakk om flertall, altså mer enn én person. På generelt grunnlag ser vi også at flere og flere reiser ned dit.

- Moss Avis er kjent med at flere fra mosseregionen også skal ha reist ned til Syria. Kan du bekrefte det?

- Nei, det kan jeg ikke bekrefte. Vi har ikke en så spesifikk områdeoversikt.

Les også: Kan ikke kommentere om det er mossinger i Syria

Dårlig integrert

Bernsen kan fortelle at personer som reiser til Syria, ofte har flere fellestrekk. Han trekker frem det faktum at de er dårlig integrerte både sosialt og i arbeidslivet som et av hovedpunktene.

- Dette ser vi blant de som reiser fra hele landet, dette er ikke kun typisk på Østlandet.

For det er ikke slik at det kun er personer fra Østlandet som reiser nedover. Bernsen forteller at de har oversikt over personer fra hele landet som har forlatt norsk jord til fordel for Syria.

Men om rekrutteringen er lettere og mer aktiv på Østlandet, det vil han ikke spekulere i.

Reiser til terrorgrupper

Ifølge Bernsen har PST hverken kontroll over eller et behov for å ha kontroll over personer som reiser ned til Syria uten det formål å krige. Han forteller at mange eksempelvis reiser ned for å drive humanitært arbeid, og at disse personene ikke er i PST sitt søkelys.

- Vi har ikke kontroll over alt dette, de vi har fokus på er de som har ekstreme holdninger, og som vi frykter og tror vil dra ned dit for å støtte terrorgrupper. Det er vårt fokus.

- I hvilken grad har dere kontroll over hva nordmenn i Syria gjør og hvor de oppholder seg?

- Det kan jeg ikke kommentere.

- Er dere kjent med at personer som reiser nedover har blitt rekruttert via kjente ekstreme grupper som eksempelvis Profetens Ummah?

- Jeg vil ikke spekulere i ulike grupper. Det jeg kan si er at mange av dem som reiser har hatt kontakt med hverandre i forkant, og også med ulike grupperinger, avslutter Bernsen.
 

Artikkeltags