Politihøgskolen tar i bruk Rygge flystasjon

Politihøgskolen ønsker å ta i bruk områdene på Rygge militære flystasjon til sine øvelser for kategori tre-tjenestemenn.

Politihøgskolen ønsker å ta i bruk områdene på Rygge militære flystasjon til sine øvelser for kategori tre-tjenestemenn. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Politihøgskolen tar i bruk områdene på Rygge flystasjon for å trene sine spesialister på terrorbekjempelse.

DEL

– Det som nå er nytt er at Politihøgskolen vil trene på Rygge i hele skoleåret 2014/15, sier prosjektleder for Rygges fellessenter for trening og beredskap, Svein Holtan til VG. 

I den forbindelse vil det også bli mye øvingsaktivitet i Moss sentrum.

Tidligere i sommer kunne Moss Avis fortelle at man ønsket å ha politihelikopteret stående på Rygge flystasjon. Politidirektoratet utreder nå en alternativ base til dagens stasjonering på Gardermoen for politiets helikoptre og ifølge meteorologiske rapporter utmerker Rygge og Kjeller i Akershus seg bedre enn Gardermoen.

– Ja, det er en av nøklene vi jobber med. Kommer politihelikoptrene på plass, kan det gjøre at andre i helikopter-miljøet følger etter, for eksempel luftambulansen. Da kan de trene sammen og lære av hverandre, noe som er et viktig aspekt ved et beredskapssenter på Rygge, fortalte René Rafshol, ordfører i Råde kommune, til Moss i begynnelsen av august. 

Svært godt tilrettelagt

Nå viser det seg at Politihøgskolen også har planer for de store militære områdene på Rygge. 

VG skriver videre at Politihøgskolen har besluttet å legge treningen av innsatspersonell i kategori tre til Rygge fordi kapasiteten på egne anlegg ikke er tilstrekkelig.

– Rygge er svært godt tilrettelagt for denne typen kurs og utdanninger. Det er god infrastruktur for trening og øvelser i operative disipliner og det er moderne klasserom. For oss er det også viktig at vi har forlegning og bespisning inne på samme området, sier leder for operativ utdanning på Politihøgskolen Per Olaf Torkildsen til avisen.

Det er seksjonen for operativ etter- og videreutdanning ved Politihøgskolen som skal gjennomføre kurs for innsatspersonell og tjenestemennene kommer fra alle landets 27 politidistrikt. 

Ifølge VG vil 240 tjenestemenn fra Kirkenes i nord til Stavanger i Sør trene 103 timer på Rygge i løpet av det kommende året. Kursene vil vare i tre uker, med 40 politi og 20 instruktører. Dermed vil Rygge flystasjon brukes av Politihøgskolen i minimum 18 uker i året.

Ifølge en pressemelding fra Rygge Beredskapssenter vil Torkildsen se på muligheter for å legge annen kursvirksomhet til Rygge også. 

Allerede samme dag som nyheten kom, torsdag, er det stor aktivitet i Moss sentrum. Betjentene, som i dag trener utenfor Amfi Moss, forteller til Moss Avis at de allerede har tatt i bruk området til trening. 

LES OGSÅ: Mye politiaktivitet i sentrum

Dette skal de trene på 

Innsatsppersonell i politiet deles inn i fem kategorier:

Kategori 1: Tjenestepersoner i Beredskapstroppen. 
Kategori 2: Tjenestepersoner som har i livvakttjeneste.
Kategori 3: Tjenestepersoner i utrykningsenhetene (UEH) - har 103 treningstimer årlig.
Kategori 4: Andre tjenestepersoner med våpengodkjenning.
Kategori 5: Tjenestepersoner med tilpasset opplæring

Ifølge VG er det dette man skal trene på på Rygge: 

Skarpskyting med pistol, HK MP-5, i mørke, arrestasjonsteknikk med batong og pepper, polititaktikk i bygninger, med kjøretøy, i skumring og mørke, samtrening med hundeekvipasje, livvakt og eskortetjeneste, objektsikring, tester og variable temaer som f.eks. øyeblikkelig hjelp.

Artikkeltags