Politikerne kan få dobbelt så mye i lønn

 Fra Frp og de borgerlige partienes side ønsker vi økt politisk styring og ansvarliggjøring av kommunen. Det koster penger, forklarer påtroppende varaordfører Erlend Wiborg.
foto terje holm

Fra Frp og de borgerlige partienes side ønsker vi økt politisk styring og ansvarliggjøring av kommunen. Det koster penger, forklarer påtroppende varaordfører Erlend Wiborg. foto terje holm Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

De borgerlige politikerne legger opp til et kraftig innhogg i skattebetalernes penger. Varaordføreren vil få mer en dobbelt så mye i lønn etter valget.

DEL

Avtroppende varaordfører Knut Lindelien (SV) har hatt 292.000 fra Moss kommune i en femti prosents stilling.

Med det forslaget som det nye borgerlige flertallet har lagt på bordet, vil Frps Erlend Wiborg få 600.000,- som ny varaordfører. Men da i en 80 prosents stilling.

Del på Facebook

I tillegg åpner godtgjøringsreglementet som Høyre, Frp, Venstre og KrF nå foreslår for en ny måte å koble ulike verv på. Det innebærer at Frps nye varaordfører også får 20 prosent av ordførerns lønn som gruppeleder.

Det betyr at Erlend Wiborg håver inn ytterligere 150.000,- kroner for dette vervet.
Han får dermed totalt 750.000,- kroner, som er det samme som påtroppende ordfører Tage Pettersen.
Han har forøvrig samme lønn som sin forgjenger Paul-Erik Krogsvold.
Den er på samme nivå som en stortingsrepresentant. Det utgjør en lønn på 750.900,- kroner i året.

– Og flere vil nok reagere på at dere starter med å bevilgedere selv høyere lønn i møter bak lukkede dører. Eller hva, sier du, Erlend Wiborg.
– Når jeg gjør et lønnshopp som ny varaordfører, så må du jo også se på at stillingen utvides fra femti til åtti prosent. Det er beregnet ut fra ordførens lønn. Dermed får jeg 600.000, kroner. Dette er en konsekvens av at vi ønsker bedre politisk styring av kommunen.

– Du er ikke redd for at noen vil oppfatte dere som grådige når dette er det første dere prioriterer?
Det koster å drive politikk. Samtidig vil jeg minne om at det forslaget som Ap la frem før valget ville kostet enda mer. Vårt system vil koste tilsvarende fire årsverk. Aps fremlegg ville kostet ni årsverk.

– Men det ble jo aldri vedtatt og hadde en fordeling på langt flere politikere.
– Min påstand er likevel at den ordningen Ap la opp til, ville kostet mer. Derfor er ikke vi grådige.

– Skal du også ha 20 prosent av ordførerens lønn, dvs 150.000, som gruppeleder.
– Ja, jeg skal jo ha det samme som de andre gruppelederne.
– Det betyr at du tilsammen får 750.000 kroner.
– Det er riktig.

– Men er det virkelig behov for en varaordfører i åtti prosents stilling i Moss kommune? Det høres jo ut som en dyr ordning for skattebetalerne?
– Vi ønsker at politikerne skal styre kommunen og ikke administrasjonen. Det betyr at vi må ha stillingsressurser til å få denne jobben gjort. Jeg ønsker å være en langt mer synlig varaordfører enn det min forgjenger har vært. Derfor er også stillingsprosent økt. Men jeg vil minne om at dette la også Ap opp til i sitt forslag før valget, avslutter Erlend Wiborg.

Artikkeltags