– Politikerne skal overta styringen

Slik er hovedtrekkene i det parlamentariske systemet som nå skal innføres i Moss.

Slik er hovedtrekkene i det parlamentariske systemet som nå skal innføres i Moss. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

– I fremtiden skal Moss styres av politikere og ikke byråkrater.

DEL

Tage Pettersen (H) vil selv ta tittelen byrådsleder etter 1. august neste år. Deretter vil en annen politiker ta over ordfører-kjedet.

Del på Facebook

I tillegg vil to politikere, trolig er det snakk om Sindre Westerlund-Mork (V) og Erlend Wiborg (Frp) bli tilsatt som Byråder med ansvar for hver sin «søyle». (Se for øvrig grafikk).
– Vi ser for oss at det blir to slike «søyler» Den ene kan vi kalle livsløp og tar opp i seg skole, barnehage, oppvekst, kultur, eldreomsorg og helse. Den andre blir teknisk rettet og dekker miljø, samferdsel, vann og avløp, eiendom, vedlikehold og teknisk drift, forklarer påtroppende ordfører Tage Pettersen.
Han har forståelse for at mange av byens innbyggere har endel spørsmål knyttet til den nye styreformen.

Gir svaret før spørsmålet

– Hvorfor velger dere å ikke utrede parlamentarisme før dere bestemmer dere for denne styringsformen?
– Det er ganske enkelt. Vi har gitt fasiten og da mener vi at utredningen vi nå iverksetter, vil bli bedre siden den sikter mot en løsning som alle vet svaret på.
–Vi ønsker oss en minimalistisk modell og vi ser for oss at opposisjonen skal være med på å forme fremtidens styresett her i byen og vi er åpne for endringer underveis, sier Pettersen som tager bare ett snaut år i ordførerstolen før han går inn som byrådsleder.

Ansvarliggjøring

– Hvordan vil innbyggerne merke at Moss blir styrt parlamentaristisk?
– De fleste vil neppe merke noe som helst i begynnelsen. Vi vil fortsatt ha komiteer som før og det vil være folkevalgte fra hele det politiske spekteret som vil sitte der. Jeg mener en av de viktigste endringene folk vil merke er at politikerne nå vil bli ansvarliggjort for sine beslutninger i langt større grad enn med dagens løsning. Byrådene gjøres ansvarlig for beslutningene. For eksempel ville etterspillet etter overskridelsene på Sjøbadet i Moss fått langt større konsekvenser med den nye modellen enn det fikk med den nåværende. Til sammenligning måtte en byråd i Oslo som var ansvarlig for Holmenkollen-utbyggingen og overskridelsene der, ta sin hatt og gå etter det som skjedde.
– På denne måten vil innbyggerne forhåpentligvis merke at beslutninger som tas også blir fulgt opp.

Mer penger

I dag avventer Tage Pettersen utredningens svar vedrørende kostnadene, men påpeker at politikerne i Moss er enige om at det skal brukes mer penger på politikk.
–Skal vi sørge for at vi tar politisk ansvar må vi også tøre å bruke penger på politisk styring, mener han.

Artikkeltags