Presser ut eplemost for seks millioner

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I løpet av tre travle høstmåneder blir det tappet 140.000 liter eplemost på Dyre Gård i Rygge. Se video fra eplegården ved å trykke på bildet over.

DEL

Det som i fjor startet som en forsiktig prøveproduksjon med pressing av 20 tonn epler, er i år blitt tidoblet.

200 tonn epler skal i løpet av høsten gjennom eplepresseriet på Dyre Gård i Rygge. Det gir 140.000 liter ferdig eplemost tappet ferdig på flasker eller i tre liters bag-in-box kartonger.

Årets epleproduksjon vil gi gården en omsetning på seks millioner kroner.

Direkte fra egen hage er det i år blitt høstet 45–50 tonn epler, mens resten kommer fra eplegårder som Hans Olav Bjerketvedt og kona Anne-Lene på Dyre Gård samarbeider med.

LES OGSÅ: «Dyre dråper» fra Dyre

Øker og øker

12.000 trær ble plantet ut på Dyre i 2011, og det er først nå man bokstavelig talt kan begynne å høste fruktene av utplantingen. Neste år vil antakelig eplehøsten komme opp i 80 tonn.

I årene framover er den ambisiøse planen å tidoble antall trær, fra dagens 12.000 til 120.000 epletrær.

Bjerketvedt inngikk tidligere i år en 30-årig avtale med Finn-Erik Blakstad om leie av 160 mål på Ekeby gård i Rygge. Her er planen at det fra 2016 skal plantes 40.000 epletrær. Ferdig utplantet vil Ekeby være i 2020–2022.

I tillegg skal Bjerketvedt ta i bruk barndomshjemmet Lunde gård på Bredsand i Rygge, her blir det 10.000 epletrær.

– Å produsere eplemost er som å lage vin. Det er smaken som er avgjørende for suksess. Og rett smak avhenger av så mye: Det kan være solforhold, innhøstingstid, presstidspunkt, lagring osv. Uansett handler det om å finne de rette smaksbalansene, sier ekteparet Bjerketvedt som i tillegg til selv å ha brukt mye tid på å lete etter rett smak, har sett det som absolutt nødvendig å hente inn eksperthjelp fra så vel innland som utland.

– Men det er klart, smaken kan aldri bli helt lik fra år til år. Slik er det når man ikke bruker noen form for tilsetningsstoffer, sier Bjerketvedt.

LES OGSÅ: Skal bli Østfolds svar på Hardanger

LES OGSÅ: Eplekjekk storsatsing på Dyre gård

Nisjeprodukt

Eplemosten fra Dyre Gård er ingen billigvare folk bare rasker med seg i farten på super'n. En flaske økologisk eplemost koster 79 kroner. Det er på nivå med en rimelig flaske vin.

– Dette er nisjeprodukter som faktisk skal kunne være et alternativ til vin til maten. Det er rett og slett edle dråper. Det viktige er at dette er helt naturlige og rene produkter, sier Bjerketvedt vel vitende om at man med det treffer midt i blinken for den store sunnhets- og treningsbølgen som nå skyller inn over landet.

Men på Dyre Gård stopper det ikke med eplemostproduksjon. Et spinoffprodukt er tørket eplesnacks som lanseres som et supersunt alternativ til potetgull og lignende.

Og snart kommer ferskpresset rødbetjuice og gulrotjuice; begge med helt spesielle helseeffekter.

LES OGSÅ: Eplebondens råd til deg som har frukttrær i hagen

Artikkeltags