PST: – Kan ikke kommentere om det er mossinger i Syria

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

PST Østfold ønsker ikke å kommentere på spekulasjonene om at flere mossinger oppholder seg i Syria og har en forbindelse til terrortrusselen.

DEL

Ifølge det Moss Avis kjenner til har flere personer fra mossedistriktet reist til Syria de siste månedene.

PST-sjef i Østfold, Øyvind Nilsen, bekreftet i februar i år at det er snakk om flere personer fra Østfold som har reist ned, men ønsket ikke å kommentere hvorvidt noen av disse var fra mossedistriktet. Da sa han følgende:

– Det jeg kan si er at Østfold er representert. Vi ønsker ikke å si noe om antall. Men tallet har i løpet av det siste året vært økende, og det bekymrer oss.

Les også: Vil ikke si om personer fra Moss har reist til Syria

Kan ikke kommentere

Når moss-avis.no ringer Nilsen fredag formiddag, kan han ikke kommentere om det nå er folk fra mossedistriktet som er involvert i terrortrusselen mot Norge.

– Det er noe jeg ikke kan kommentere, og må vise til PST sentralt og hva de går ut med på pressekonferanser.

 Kan du bekrefte at dere har kontakt med personer fra Østfold som er i Syria i forbindelse med trusselen?

– Det kan jeg heller ikke kommentere.

Radikale konvertitter

Flere av personene som har reist til Syria fra fylket skal være konvertitter, altså i dette tilfellet mennesker som har valgt å konvertere til Islam.

– Noen av dem som har reist fra Østfold er etnisk norske konvertitter, mens andre har fremmedkulturell bakgrunn. Fellestrekkene er at de har vært gjennom en radikaliseringsprosess, hvor mange ting kan ha vært med å påvirke. Blant annet internett og radikale miljøer, sier Øyvind Nilsen

Han ønsket ikke å gå inn på hvor denne radikaliseringsprosessen har foregått, men forteller at Internett spiller en stor rolle i slike tilfeller.

Les også: Responstiden på Rygge senket fra to timer til 15 minutter

Les også: Spekulerer i om Norway Cup er terrormål

Flere fra Fredrikstad

I går fortalte journalist og forfatter av boken "Norsk Jihad", Lars Akerhaug, til Fredrikstad Blad at han vet om flere personer fra Fredrikstad som har reist til Syria for å krige.

– Det er i hvert fall to fra Fredrikstad som har reist til Syria, men det er også stor sannsynlighet for at det er flere, sier han.

Akerhaug mener det er svært uvanlig at PST går ut i offentligheten og forteller om trusler mot landet, og at han aldri før har opplevd noe lignende. Samtidig poengterer han at det stadig vekker foreligger trusler mot land i vesten.

– De fleste terrorangrep blir mislykket, hovedaklig fordi de blir avslørt. Samtidig foreligger det til en hver tid terrortrusler mot vestlige land - også Norge, avslutter Akerhaug.

Artikkeltags